Mladá mamička zomrela na narodeniny svojho chorého syna. Pomôžte rodine z Oravy prežiť najťažšie obdobie


Foto: Mladá mamička zomrela na narodeniny svojho chorého syna. Pomôžte rodine z Oravy prežiť najťažšie obdobie Foto: donio.sk

Najšťastnejšie obdobie života sa im zmenilo na nočnú moru. Mladá rodinka si práve postavila dom na Orave, kde žili iba tri mesiace. Mamička dvoch detí, 34-ročná Lucia, však nečakane ochorela. O niekoľko dní neskôr sa konal pohreb a jej manželovi, 7-ročnej dcérke aj 5-ročnému synčekovi sa zrútil svet.

„Všetko to začalo štyri dni pred jej smrťou obyčajným soplíkom. Cítila, že na ňu ide chrípka alebo angína, nič strašné, ako sama povedala. Nekašľala, nesťažovala sa, nemala ani teploty. Až večer pred jej smrťou. Teplota jej vyskočila na 40, a kým sme jej ju zrazili, boli asi 3 hodiny ráno,“ opísal desivé chvíle Luciin manžel Karol.

Keď sa prebrala, začala sa sťažovať na bolesť pri obličkách. Karol jej preto privolal záchranku, ktorá ju odviezla do nemocnice. Tam začala okolo obeda vykašliavať krv a o tri hodiny neskôr ju uviedli do umelého spánku kvôli bolestiam. Posledný krát vydýchla o pol desiatej večer, priamo pred očami svojho manžela.

V deň Luciinej smrti mala rodina oslavovať, namiesto toho smútila. Jej synček, ktorý je zdravotne postihnutý, mal totiž narodeniny. Mladá mamička prehrala boj s krátkou chorobou, ktorá sa ticho rozšírila do celého tela - zo zápalu pľúc vznikla sepsa (otrava krvi) a následný kolaps organizmu.

Karol, ktorý ostal sám so svojím smútkom a dvomi malými deťmi, teraz prosí dobrých ľudí o pomoc. Keďže sa musí postarať o chorého syna a nemá nikoho, kto by mu strážil deti, musí odísť zo svojej práce. Aktuálne sa navyše sám zotavuje po operácii. Zostal teda bez príjmu, musí však platiť hypotéku za dom v Zubrohlave. Založil preto zbierku na portáli Donio.


„Výška splátky len za hypotéku je 610 eur a príjem bez sirotských a vdoveckého dôchodku po strate práce je zatiaľ 465 eur, čo je vlastne rodičovský príspevok pre deti so zhoršeným zdravotným stavom plus prídavky na dve deti. Chvíľu sa mi možno podarí byť na úrade práce na podpore v nezamestnanosti, ale potom už neviem, ako pokryť náklady,“ vysvetlil svoju náročnú situáciu Karol.

Peniažky, ktoré sa mu podarí vyzbierať, použije na splácanie hypotéky aspoň do doby, kým nebudú deti o niečo väčšie a on si nenájde zamestnanie, ktoré dokáže skĺbiť so starostlivosťou o ne. Doteraz pracoval na 12-hodinové denné a nočné smeny.

„Mojím cieľom je pokračovať v manželkinom sne a vytvoriť pre naše deti domov, kde budú vyrastať a neskôr sa vždy budú môcť vrátiť,“ dodal zarmútený vdovec.

PRISPIEŤ KAROLOVI A JEHO DVOM DEŤOM MÔŽETE NA TOMTO ODKAZE.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu