Rozruch v Mikuláši mala spôsobiť 3-ročná medvedica. Špeciálnu technológiu pri jej identifikácii použili prvýkrát


Foto: Rozruch v Mikuláši mala spôsobiť 3-ročná medvedica. Špeciálnu technológiu pri jej identifikácii použili prvýkrát Foto: Vľavo: Ilustračné; Vpravo: Facebook/Štátna ochrana prírody SR

Zásahový tím Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) ukončuje 24-hodinové hliadkovanie v okolí Liptovského Mikuláša. Medveďa, ktorý ešte 17. marca zaútočil na päť osôb v meste, počas predchádzajúcej noci odstrelili. Podľa ŠOP SR malo ísť o 3-ročnú samicu s váhou necelých 70 kilogramov.

„Útočiaci jedinec bol počas včerajšej nočnej hliadky presne identifikovaný na základe informácií špecializovaného softvéru, ktorý využívali hliadkujúce drony vybavené najnovšou technológiou, profesionálnou termovíziou a nočným videním,“ uvádza ŠOP SR.

Drony zberali o medvedici dáta, vyhotovovali fotografie a video dokumentáciu. Tá sa následne porovnala s fotodokumentáciou z dňa útoku, vyhodnotili sa fyziologické parametre a mohlo tak dôjsť k presnej identifikácii jedinca. Spomínanú technológiu mal zásahový tím použiť vôbec po prvýkrát.


Po tom, ako zviera 17. marca splašene pobehovalo po meste, vbehlo do rieky Váh, ktorú preplávalo, a následne uniklo do lokality medzi obcami Ploštín a Iľanovo. O desať dní neskôr 3-ročnú medvedicu eliminovali len o pár kilometrov ďalej, medzi Iľanovom a Závažnou Porubou.

Na organizovaní hliadok sa okrem tímu zo ŠOP SR podieľalo aj samotné mesto, mestská polícia, štátna polícia, členovia Stráže prírody z Tatranského národného parku a Národného parku Nízke Tatry, ako aj zástupcovia príslušných poľovníckych združení.

„Efektívna spolupráca všetkých zapojených zložiek je výsledkom nedávno publikovaného Manuálu pre ochranný odstrel medveďa hnedého v SR, ktorý ŠOP SR pripravila v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR na základe širokého konsenzu zapojených partnerov,“ dopĺňa na záver ŠOP SR.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu