Na žilinskej špeciálnej škole oživovali 8-ročného chlapčeka. Pomôžte jej získať defibrilátor!


Foto: Na žilinskej špeciálnej škole oživovali 8-ročného chlapčeka. Pomôžte jej získať defibrilátor! Foto: donio.sk a Slovenský Červený kríž

Na dobročinnom portáli Donio pribudla výzva, ktorá môže zachrániť životy detí. Pomôžte Špeciálnej základnej škole s materskou školou v Žiline získať automatický externý defibrilátor (AED). Chýbal, keď ho najviac potrebovala.

Počas vyučovania sa totiž jednému zo žiakov náhle zastavilo srdce. Len 8-ročného chlapčeka museli resuscitovať, jeho srdce sa, našťastie, znovu rozbúchalo. Škola by však chcela byť na podobné prípady v budúcnosti lepšie pripravená.

„Zástava srdca, ku ktorej došlo u nášho žiaka, nás utvrdila v tom, že je dôležité vytvárať prostredie, v ktorom sa každý cíti schopný a pripravený pomôcť, kde jedna malá akcia môže znamenať veľký rozdiel medzi životom a smrťou,“ píše rodičovské združenie, ktoré zbierku vytvorilo.


Špeciálnu školu a škôlku navštevujú deti od 3 do 15 rokov, ktoré majú rôzne mentálne a viacnásobné postihnutia. Zariadenie vzdeláva tiež žiakov s poruchami autistického spektra. Potrebuje preto špeciálny defibrilátor s elektródami, ktoré sú vhodné pre najmenšie deti aj starších žiakov.


Takýto prístroj stojí približne 2 100 eur. Elektródy treba navyše vymieňať každé dva roky. Rodičovské združenie preto prosí širokú verejnosť, aby prispela do zbierky. Cieľom je získať 2 300 eur, zatiaľ sa však podarilo vyzbierať len 320. Výzva je aktívna do nedele 5. mája.


„Vďaka úžasným dobrovoľníkom si všetci zamestnanci našej školy mohli vyskúšať záchranu života pomocou externého defibrilátora. Táto skúsenosť nás utvrdila v tom, že AED ja naozaj prístroj, ktorý dáva nádej, že ľudský život dokáže zachrániť každý z nás. Prispením na nákup AED prístroja nám pomôžete splniť spoločný sen – sen o nádeji. Ďakujeme,“ dodalo rodičovské združenie školy.

Zbierku nájdete NA TOMTO ODKAZE.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu