Dávid z Čadce zverejnil inzerát na postrieľanie migrantov. Hrozí mu 4 až 8 rokov za mrežami


Foto: Dávid z Čadce zverejnil inzerát na postrieľanie migrantov. Hrozí mu 4 až 8 rokov za mrežami

Vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie trestného činu extrémizmu, z ktorého je obvinený 19 ročný mladík z Čadce.

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva PZ v Žiline podnetom na návrh na podanie obžaloby ukončil vyšetrovanie zločinu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a zločinu výroby a rozširovania extrémistických materiálov, z ktorých je obvinený 19 ročný Dávid z okresu Čadca.

Podľa zadokumentovaného materiálu mal obvinený mladík 19. augusta 2015 v dopoludňajších hodinách zverejniť na internetovom portáli inzerát, v ktorom ponúkal prácu – postrieľanie migrantov za odmenu, pričom k textu inzerátu mal pripojiť farebnú fotografiu účelového zariadenia v Gabčíkove, ako aj farebnú fotografiu početnej skupiny osôb čiernej pleti plaviacej sa na nafukovacom člne.

Ďalej mal obvinený mladík na svojom profile na sociálnej sieti zverejniť video, na ktorom je zachytený pri výrobe extrémistického materiálu, pričom sa na videu vyjadroval na adresu migrantov. V týchto vyjadreniach verejne hanobil skupinu osôb pre ich príslušnosť k farbe pleti a pre ich náboženské vyznanie. Video verejne prezentoval, rozširoval a voľne sprístupňoval na sociálnej sieti.

Obvinenému mladíkovi hrozí v prípade preukázania viny trest odňatia slobody na štyri až osem rokov. Stíhaný je na slobode.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu