FOTO: Jediná hrobka na Kysuciach odhaľuje svoje tajomstvá. Začala sa jej záchrana


FOTO: Jediná hrobka na Kysuciach odhaľuje svoje tajomstvá. Začala sa jej záchrana
Galéria: 15 fotiek
Foto: Facebook/Kaplnka a hrobka Moravských v obci Čierne

V obci Čierne už roky chátra unikátna stavba - kaplnka, ktorá zároveň slúžila ako hrobka rodu Moravských. Starosta obce si želal jej opravu už dávno, chýbal však súhlas potomkov tejto rodiny. Tých sa podarilo vypátrať genealógovi Pavlovi Vlčekovi, s obnovou súhlasili.

„Desiatky rokov prehliadaná, druhá najvýznamnejšia historická budova v obci, Kaplnka a hrobka Moravských v obci Čierne a zároveň jediná hrobka na Kysuciach, za pomoci dobrovoľníkov a podpory obce Čierne začína odkrývať svoje dávne tajomstvá. Koordinátor projektu Pavol Vlček v priebehu pár mesiacov spísal celú genealógiu rodu Moravských,“ priblížila obec Čierne na sociálnej sieti.


V hrobke sú uložené pozostatky Jána Moravského a jeho manželky Márie, ich synov Justína a Kolomana či vnučky Marišky Andreidesovej. Pochovaný je tam aj druhý vnuk Vendel, ktorý zomrel v mladom veku 10 rokov.


Pravdepodobne najvýznamnejším členom rodu bol podľa Pavla Vlčeka práve Ján Moravský, ktorý sa narodil v roku 1826 v Rosine. Pôsobil ako notár v Čiernom a neskôr ako hlavný slúžny a kráľovský sudca v Žiline. Zaujímavosti o ďalších príslušníkoch tejto rodiny nájdete na facebookovej stránke venovanej hrobke.


Včera 23. marca sa konala prvá dobrovoľnícka brigáda na záchranu kaplnky a hrobky Moravských. Ľudia z okolia spolu s dobrovoľníkmi z Občianskeho združenia pre krajšie Kysuce vyzbierali odpad a očistili stavbu od náletových drevín a popadaného materiálu. Vzácna budova počas toho odkryla jedno zo svojich tajomstiev.

„Počas brigády sa z rozpadnutého tympanónu podarilo zachrániť historicky cennú tabuľu z roku 1893, ktorá držala na jednej tehle. Pád by spôsobil jej zničenie. V kontexte hmotného kultúrneho dedičstva predstavuje cennú súčasť histórie rodiny Moravských a objektu ako celku,“ napísal Pavol Vlček s tým, že hrobka je podľa tabule o rok staršia, než sa pôvodne predpokladalo.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu