V ružomberskej základnej škole otvárajú triedu pre autistické deti. Bude prvá v meste


Foto: V ružomberskej základnej škole otvárajú triedu pre autistické deti. Bude prvá v meste Foto: pixabay.com a FB/Ľubomír Kubáň - primátor mesta Ružomberok

Deti s poruchou autistického spektra majú na Slovensku aj vo svete často problém začleniť sa do spoločnosti. Jedným z dôvodov je aj nedostatok edukačných zariadení, ktoré by boli prispôsobené na vyučovanie takýchto žiakov.

Rodičia musia svoje deti často voziť dlhé kilometre do špecializovaných škôl, alebo ich učiť doma. V Ružomberku viac takýto problém nenastane. Ako informoval primátor Ľubomír Kubáň v príspevku na sociálnej sieti, v Základnej škole Bystrická cesta otvára mesto triedu určenú práve pre autistických žiakov.


K tomuto rozhodnutiu primátor dospel po stretnutiach s matkami detí s poruchou autistického spektra. Spoločne s nimi, riaditeľkou Súkromného centra poradenstva a prevencie Miriamou Gerbovou a Jankou Lokajovou, vedúcou oddelenia školstva a mládeže na mestskom úrade spravili prvé kroky k otvoreniu špeciálnej triedy.


„Pre niektorých môže byť táto téma veľmi vzdialená, no verte mi, že pre rodičov takýchto detí je to priam bytostná záležitosť. Mnohokrát musia prekonať strastiplnú cestu, kým sa im podarí dieťa s diagnózou autizmus umiestniť do základnej školy. V diskusii vlani v lete som si prečítal aj množstvo bolestivých príbehov o tom, ako museli byť detičky s PAS z bežných škôl vyčlenené, lebo na to, čo potrebujú, nemali skrátka podmienky,“ priblížil Kubáň.


Špeciálna trieda pre deti s poruchami autistického spektra bude v Ružomberku otvorená už od najbližšieho septembra. Primátor verí, že tento krok bude mať zásadný vplyv na ďalší rozvoj tejto témy v jeho meste.

„Ďakujem všetkým, ktorí sa na riešení tejto problematiky podieľali hľadaním možností ako pomôcť a nie dôvody prečo nie - matkám detičiek s PAS, Janke Lokajovej, pani riaditeľke ZŠ Bystrická cesta Elenke Volanskej. Zmena musela nastať a verím, že sme na dobrej ceste. Veľmi sa z toho teším!“ dodal Kubáň.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu