Kto sa stane učiteľskou osobnosťou za rok 2023? Vo finále sú 3 pedagogičky zo Žilinského kraja


Foto: Kto sa stane učiteľskou osobnosťou za rok 2023? Vo finále sú 3 pedagogičky zo Žilinského kraja Foto: ucitelskaosobnost.sk

Ocenenie Učiteľská osobnosť Slovenska je medzinárodnou obdobou ceny Global Teacher Prize. Cieľom organizátorov je oceniť inšpiratívne osobnosti základných a stredných škôl v našej krajine. Kto sa stane držiteľom tohto cenného titulu za rok 2023?

Vo finálovej desiatke nájdete mená ôsmich žien a dvoch mužov z každého kúta Slovenska. Tri miesta v úzkom výbere obsadili aj pedagogičky, ktoré vedú k poznaniu žiakov základných škôl v Žilinskom kraji – Zuzana Labudová, Eva Radičová a Lenka Reháková.

Zuzana Labudová vyučuje anglický a nemecký jazyk na druhom stupni Základnej školy s Materskou školou Hurbanova v Martine. Jej hlavným cieľom je pomôcť žiakom nájsť motiváciu, pri čom jej nie sú ani moderné technológie, ktorými dokáže ozvláštniť aj hodiny cudzieho jazyka.

Priazeň odbornej poroty si získala aj Eva Radičová, učiteľka na 1. stupni Základnej školy Márie Rázusovej-Martákovej v Liptovskom Mikuláši. V triede sa snaží predovšetkým o vytvorenie bezpečného a podnetného priestoru, kde deti môžu osobnostne rásť.



Poslednou finalistkou zo Žilinského kraja je Lenka Reháková, ktorá vyučuje prvostupniarov na Základnej škole s Materskou školou Staničná v Lieseku. Žiakov sa snaží viesť k tímovej spolupráci, ktorá u detí nepriamo rozvíja aj dôležitú empatiu a súcit.

Finalistov už čoskoro spozná verejnosť cez ich príbehy a od 8. apríla do 12. mája bude prebiehať hlasovanie o Cenu verejnosti. O všetkom sa však rozhodne až počas slávnostného galavečera, ktorý sa bude konať 23. mája 2024.

Pedagóg, ktorý získa hlavnú cenu, dostane aj štedrú odmenu vo výške 4-tisíc eur. Víťaz, o ktorom rozhodne verejnosť, sa poteší 2-tisícom eur a odovzdaná bude i tretia cena, a to cena Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Posledný ocenený získa odmenu v hodnote tisíc eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu