Čitatelia nás upozornili, že v meste je zanedbaná verejná zeleň. Mesto vraj problém nerieši


Foto: Čitatelia nás upozornili, že v meste je zanedbaná verejná zeleň. Mesto vraj problém nerieši
Galéria: 3 fotky

Čitateľ Jozef nám zaslal fotografie padnutého starého stromu cez chodník na Hečkovej ulici spolu so správou, že strom je takto vyvalený už niekoľko týždňov.

“Dlhodobým neudržiavaním verejnej zelene a neodstraňovaním starých poškodených stromov a kríkov zo strany samotného Mesta Žilina a zodpovednej organizácie dochádza k porušovaniu ustanovení VZN Mesta Žilina č. 15/2009, čl. 7, 9, 10 a 11,” uviedol Jozef.

Na tomto chodníku smerom k ulici Poľnej je aj dlhodobo vedľa chodníka nahromadená kopa opadaných aj orezaných konárov, ktoré nemá kto odpratať. Ako Jozef uviedol, podnety boli mestu zaslané prostredníctvom mobilnej aplikácie City monitor. Žiaľ na podnety nikto nereagoval a reakcia zo strany mesta bola nulová. K odstráneniu závad nedošlo a nepomohlo ani využitie známej aplikácie City Monitor.

K prípadu neudržiavania verejnej zelene sa vyjadril hovorca mesta Pavol Čorba: požiadavka bola odoslaná správcovi zelene a strom by mal byť dnes odstránený. Čo sa týka ostatnej údržby, mesto pracuje podľa možností a čo najrýchlejšie, je dôležité však pripomenúť, že nie je možné vykonať práce v celom meste naraz.” Podľa slov hovorcu je teda nutné počkať na odpratanie konárov, či lístia, nakoľko nie je možné vykonať údržbu zelene všade a naraz.

Ďakujeme za pochopenie a za podnet, ktorý ste nám zaslali,” dodal hovorca.


Na neudržiavanie zelene sa nám neskôr ozvalo viacero obyvateľov. Písali nám obyvatelia sídliska Vlčince, Solinky aj mestskej časti Rosinky. Podľa nich sa všade nachádza lístie, na ktorom sa veľmi šmýka. 

“Venčil som psa a pri prechádzke po chodníku som sa nepekne šmykol,” napísal nám Michal zo Soliniek. Dodal, že sa mu to nestalo len raz a príčinou boli aj diery na chodníku, ktoré nie je vidieť, pretože sú zasypané lístím.

O stanovisko sme požiadali aj poslanca Martina Kapitulíka, ktorý sa situáciou zaoberá.

“Dlhodobo monitorujeme katastrofálny stav chodníkov v Žiline. Ako vidieť na fotkách, často stav zhoršuje aj zanedbaná správa mestskej zelene. Starostlivosť o zeleň, ako aj rekonštrukciu súčasných a výstavbu nových chodníkov je nutné riešiť koncepčne tak v centre, na sídliskách, ako aj v prímestských častiach.”





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu