FOTO: Vzácny kaštieľ v Ružomberku plánujú prestavať na byty. Zachráni ho petícia?


FOTO: Vzácny kaštieľ v Ružomberku plánujú prestavať na byty. Zachráni ho petícia?
Galéria: 6 fotiek
Foto: zofia.sk

Kaštieľ svätej Žofie v Ružomberku patrí medzi najstaršie kaštiele na Slovensku. Celistvosť vzácnej stavby, ktorá je aj národnou kultúrnou pamiatkou, však bola nevhodnými zásahmi vážne porušená. Západné krídlo objektu zbúrali a postavili tam obchodné centrum.

Stav, do ktorého sa kaštieľ dostal, považuje odborná i laická verejnosť za neprijateľný. Posledné zverejnené zámery obnovy kaštieľa navyše neukazujú nápravu, ale pokračovanie tohto stavu. Vlastník chce údajne objekt prestavať na byty. Vznikla preto petícia za jeho záchranu. 

„Našim cieľom je, aby sa v súčinnosti so štátnymi a samosprávnymi orgánmi, ako aj vlastníkmi kaštieľa a priľahlého obchodného centra docielilo obnovenie kaštieľa v jeho pôvodnej podobe s funkciou korešpondujúcou s dôstojným využitím tejto pamiatky,“ uvádzajú podporovatelia petície. 

Prvá písomná zmienka o kaštieli siaha až do roku 1397, chátrať začal v 90. rokoch minulého storočia.  Mesto Ružomberok ho v roku 2002 predalo do súkromných rúk. Časť renesančnej stavby sa tak zmenila na obchodné centrum Hypernova.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu