Po žilinských cestách bude zadarmo jazdiť nový trolejbus. Dopravca si ho požičal z Bratislavy


Foto: Po žilinských cestách bude zadarmo jazdiť nový trolejbus. Dopravca si ho požičal z Bratislavy Foto: dpmz.sk

Na žilinských cestách bude premávať nový typ tolejbusu. Dopravný podnik mesta Žiliny informuje cestujúcu verejnosť, že v období od 20. marca do 22. marca bude na trasách žilinskej MHD premávať červené vozidlo ŠKODA-SOLARIS TROLLINO 24. 

Trolejbus má celkovú dĺžku až 24,7 metra, má 4 nápravy a teda má až 3 články. Celkový počet cestujúcich, ktorých je schopný tento trolejbus, odviezť je až 180 cestujúcich. Trolejbus je vybavený pomocným akumulátorovým pohonom, čo znamená, že dokáže určitý úsek trasy prejsť aj bez pripojenia na trolejbusovú dráhu.

„Ide o trolejbus, ktorý je vo vlastníctve Dopravného podniku Bratislava a v rámci schvaľovacieho procesu nového typu trolejbusu má povinnosť absolvovať jazdy aj na trolejbusovej dráhe s menovitým napätím 750 V DC. Dodávateľ teda zabezpečí prevoz jedného trolejbusu do Žiliny,“ uvádza dopravca. 

V stredu 20. marca budú trolejbus skladať v depe na Kvačalovej ulici a vykonajú sa nevyhnutné nastavenia a operácie na to, aby ho bolo možné prevádzkovať na trolejbusovej dráhe s menovitým napätím 750 V DC. Hodnota napätia v Bratislave bola len 600 V DC.


Potom vyrazí do ulíc Žiliny zatiaľ bez cestujúcich. Skúšobné jazdy absolvuje za účelom zistenia prejazdnosti tratí, komunikácie s výhybkami a ďalších prevádzkových vlastností. V nasledujúcich dňoch bude trolejbus premávať už aj s cestujúcimi, a to konkrétne na trolejbusových linkách č. 4 a 14.

„Preprava v tomto konkrétnom trolejbuse bude počas týchto dní bezplatná, nakoľko tarifný systém na podmienky Žilinskej MHD, nebude v trolejbuse nastavený,“ spresňuje dopravca. Trolejbus musí najazdiť minimálne 200 kilometrov. 

Cestujúci si tak budú môcť počas týchto dvoch dní vyskúšať jazdu v trolejbuse, ktorý bol prvý svojho druhu v slovenských i českých mestách. Okrem Bratislavskej trolejbusovej linky č. 71 sa aktuálne takýto dlhý trolejbus objavuje už aj v Prahe.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu