Nové cestovné poriadky prímestskej dopravy začnú platiť od 13. decembra


Foto: Nové cestovné poriadky prímestskej dopravy začnú platiť od 13. decembra

Nové cestovné poriadky začnú platiť od 13. decembra 2015. Ako informoval riaditeľ odboru dopravy ŽSK Ivan Mokrý, v rámci prímestskej autobusovej dopravy dôjde k zmenám, ktoré sa pozitívne prejavia na zlepšení dopravnej obslužnosti územia Žilinského samosprávneho kraja verejnou dopravou. Vylepšia sa nadväznosti medzi jednotlivými druhmi verejnej dopravy a zároveň bude dopravná obsluha rozšírená o nové spoje a zastávky.

„Zmeny v cestovných poriadkoch sa vykonávajú každoročne po rokovaniach s predstaviteľmi železničnej dopravy a autobusovými dopravcami, pričom veľmi dôležité sú pre nás aj pripomienky samotných cestujúcich ako aj obecných samospráv. Dopravcami vo verejnom záujme sú v našom kraji SAD Žilina a ARRIVA Liorbus, ktorí zabezpečujú dopravnú obslužnosť na 218 linkách a obsluhujú 313 obcí a miest. Naším cieľom je pre obyvateľov týchto obcí a miest vytvoriť čo najefektívnejšie podmienky cestovania,“ priblížil žilinský župan Juraj Blanár.

V regióne Kysuce dôjde najmä k zosúladeniu železničnej a autobusovej dopravy na trase Čadca – Makov, kde budú môcť cestujúci v čase, kedy nebude premávať vlak, využiť autobusové spojenie a naopak, čím ostane dostupnosť okresného mesta a nadväznosť na osobné vlaky smerom do a zo Žiliny plne zachovaná. Zavedenie nových spojov na linke z Námestova do Novej Bystrice - Vychylovky prinesie tiež zlepšenie dostupnosti Oravy a Kysúc. V smere z Námestova do Žiliny budú dva spoje zastavovať po novom aj na zastávke Krásno nad Kysucou, sídlisko Struhy.

„Región Kysúc bude lepšie prepojený aj s Horným Považím, a to konkrétne okres Bytča s okresom Čadca. Priamy spoj bude premávať z Bytče až do Makova. Cestujúci, ktorí využívajú spojenie Horný Hričov – Bytča zase využijú nové spoje na rannú zmenu a autobus po 22 hodine z večernej zmeny,“ doplnil I. Mokrý.

Dobrou správou pre návštevníkov najobľúbenejšieho regiónu Žilinského kraja z hľadiska cestovného ruchu - Liptova je i obnovenie turistických spojov na trase Liptovský Mikuláš – Vysoké Tatry. Turiec zase čakajú zmeny v pridaní nových zastávok Martin, Prieložtek a Turčianske Teplice, Diviaky – ihrisko alebo napríklad predĺženie spoja v smere z Martina do Turčianskych Teplíc, ktorý bude od 13. decembra zachádzať aj do obce Rakša.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu