Na mieste bývalých Schulzových tehelní v Sučanoch vyrastie nová rezidenčná časť


Foto: Na mieste bývalých Schulzových tehelní v Sučanoch vyrastie nová rezidenčná časť Foto: Constario GROUP, Obec Sučany

Schulzove vily zdobili územie obce Sučany už od roku 1878, dnes sú však dve z nich zbúrané. Čoskoro ich nahradí nový a moderný projekt, ktorému história bývalých tehelní nie je ľahostajná. Jedna zo stavieb ostane zachovaná, zrekonštruovaná a premení sa na materskú škôlku.

Bez poznania minulosti niet krajšej budúcnosti - to je heslo, pod ktorým na území bývalých tehelní vyrastá Schulzov dvor. Projekt, ktorý realizuje spoločnosť Constario GROUP, však nie je len rekonštrukciou historického areálu. Obyvateľom obce poskytne nové bývanie a bohaté možnosti trávenia voľného času.

Ako uvádza hovorkyňa spoločnosti Dominika Moravčíková, pôvodne chceli zachovať až dve historické vily. „Pri druhom objekte bol posúdený stav, ktorý nám nedovolil jeho opätovné obnovenie. Objekt bol nekvalitne zrekonštruovaný a slúžil ako skladový a výrobný priestor. Múry boli vážne poškodené, statika bola narušená,“ uviedla. Z hľadiska bezpečnosti preto bolo lepšie zbúrať aj druhý objekt.

Zachovaná vila sa po rekonštrukcii stane sídlom súkromnej materskej škôlky a na pozemku po vyčistení vyrastie tzv. Schulzov dvor. Podľa plánov by malo ísť o výstavbu 98 bytových jednotiek v šiestich bytových domoch s takmer 160 parkovacími miestami. Nová rezidenčná časť v starom centre tak spojí aktuálne moderné trendy s industriálnou érou a tehlovým obkladom.


„Nie je v našom záujme ničiť a búrať, ale na troskách postaviť moderné bývanie s úctou k histórii bývalých Schulzových tehelní,“ dodala hovorkyňa spoločnosti s tým, že pri asanácii komplexu sa navyše zaviazali minimalizovať ekologický odtlačok.

Odpady, ktoré vzniknú počas prác, budú preto triediť a recyklovať. Týka sa to všetkých kovov, oceľových konštukcií, ale aj skla, plastu, sklenej vaty, technologických zariadení či káblových rozvodov. Rozdrevný betón a škridlu použijú ako podkladovú vrstvu na spevnené plochy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu