Tolstoj, gangstri aj lekári, ktorých spojila Žilina. Takto vyzerá týždeň na divadelných doskách v Žiline


Foto: Tolstoj, gangstri aj lekári, ktorých spojila Žilina. Takto vyzerá týždeň na divadelných doskách v Žiline Foto: Mestské divadlo Žilina

Vydávajú knihy pre 21. storočie a snažia sa prinášať príbehy a reportáže, o ktorých je potrebné hovoriť nahlas. Už dnes, v utorok 12. marca, sa o 18. hodine v Čitárni súčasnej literatúry v Mestskom divadle Žilina predstaví slovenské vydavateľstvo Absynt, ktoré je dizajnom svojich kníh či výberom tém známe každému knihomoľovi. O jeho vzniku a najnovších projektoch budú rozprávať jeho zakladatelia Juraj Koudela a Filip Ostrowski.

Kreutzerova sonáta / Čia vina?

(14. marca o 19:00 hod.)

Tešiť sa však môžete aj na divadelný program. Už vo štvrtok 14. marca žilinské divadlo odohrá reprízu autorskej inscenácie Kreutzerova sonáta / Čia vina? v réžii Pavla Viechu, ktorá je adaptáciou Tolstého „sexuálnej“ novely Kreutzerova sonáta. Príbeh rozpráva o živote muža – Vasiu Pozdnyševa, ktorého narastajúca a mučivá žiarlivosť priviedla k zločinu.

Pozdnyševa hrajú traja herci a ich herecké variácie prinášajú napriek dramatickej téme veľa humoru založeného najmä na mužsko-ženských vzťahoch. Autori obohatili text o denníky manželov Tolstých, ako aj o verziu príbehu, ktorú napísala Tolstého manželka Sofia. Manželia si navzájom vymieňali denníky a veľmi úprimne tak odpovedali na obojstranné podpichnutia, zlosť aj obavy. 

Dušan Makovický sa obesil vo svojom rodnom dome

(15. marca o 19:00 hod.)


Vo filozofickej detektívke Dušan Makovický sa obesil vo svojom rodnom dome sa v piatok 15. marca v réžii oceňovaného Rastislava Balleka prenesiete na začiatok 20. storočia. Ide o súčasné divadelné spracovanie autentických zápiskov a denníkov troch lekárov – Ivana Hálka, Dušana Makovického a Alberta Škarvana, ktorých okrem priateľstva spájala aj Žilina.

Pražan Ivan Hálek prišiel do Čadce v roku 1901. Očakával, že tam nájde Tolstého ideál, ľudí neskazených civilizáciou. Stretol však pravý opak. Ústrednou linkou inscenácie sa stal príbeh Dušana Makovického, ktorý bol Tolstého osobný lekár – vegetarián, abstinent, pacifista. Svoj život však dobrovoľne ukončil. Príbeh dotvára Dušanov priateľ, impulzívny Albert Škarvan, ktorého okrem Tolstého myšlienok a esperanta celý život pokúšali aj ženy. Čaká vás fascinujúca divadelná jazda na zelenom plátne, divadelný „trojportrét“ nášho národa na prelome storočí. 

Triky, fet a makači

(16. marca o 19:00 hod.)

Záver týždňa bude patriť gangsterskej komédii francúzsko-alžírskeho dramatika Mohameda Rouabhiho Triky, fet a makači v réžii Eduarda Kudláča. Najväčší šéf sa rozhodne dokončiť starú fušku. Treba len zohnať zbíjačku, prevŕtať dieru do steny starého zámku a vziať odtiaľ poriadny balík peňazí, ktorý sa tam skrýva z nedokončenej lúpeže. Všetko by klaplo, nebyť krásavice Pamely. Ľahko napísanú súčasnú komédiu o sile priateľstva z prostredia sociálnych vydedencov nájdete v programe v sobotu 16. marca.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu