Tip na výlet: Pri Martine nájdete miesto s krásnym výhľadom a maľovanou hojdačkou


Foto: Tip na výlet: Pri Martine nájdete miesto s krásnym výhľadom a maľovanou hojdačkou
Galéria: 4 fotky
Foto: sucany.sk a Facebook/Milano Milano

Pokiaľ si chcete spraviť krátky výlet v okolí Martina, vydajte sa do Sučian. Jedným z najznámejších miest s bohatou históriou je približne 30 metrov vysoké vápencové bralo nazývané Skala. Ponúka nádherné výhľady a nachádza sa na ňom aj nová maľovaná hojdačka.

Skala sa vypína v južnej časti Sučian. Archeologické nálezy potvrdili, že na nej bolo v minulosti vybudované opevnené hradisko, ktoré slúžilo predovšetkým ako centrum obchodu v okolí.

„Toto hradisko, ktoré v praveku obývali viaceré kultúry a ani v nasledujúcich obdobiach nezívalo prázdnotou, býva niekedy spájané so zaniknutým Sučianským hradom, ktorý ale v skutočnosti stál inde,“ vysvetľuje obec.



Aktuálne Skalu využívajú najmä horolezci, ktorí tam majú vybudovaných niekoľko trás. Navštevujú ju však aj turisti, ktorí si chcú spraviť krátky výlet. Na jej vrchole totiž nájdete drevené posedenie, ako aj novú maľovanú hojdačku.

Tú zavesili a opravujú miestni občania, ktorí na nej naposledy vytvorili milý nápis. Na bralo sa oplatí vystúpiť aj kvôli malebným výhľadom na okolité obce a pohoria Malú a Veľkú Fatru.

„V skale sa nachádza malá bezmenná neprístupná jaskyňa i ďalšie zaujímavé otvory a štrbiny. Na Sučiansku skalu nevedie oficiálny turistický chodník, prístup je však napriek tomu veľmi jednoduchý,“ dodáva obec Sučany.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu