Kysučania píšu otvorený list rezortu dopravy: Výstavba diaľnice D3 mohla zabrániť mnohým nehodám


Foto: Kysučania píšu otvorený list rezortu dopravy: Výstavba diaľnice D3 mohla zabrániť mnohým nehodám Foto: Facebook/D3 pre Európu

Kysučania už majú toho dosť. Združenie D3 pre Európu napísalo 5. marca 2024 otvorený list predsedovi parlamentu a ministrovi dopravy. Žiadajú v ňom prijatie zákona o strategických investíciách a urýchlenú dostavbu diaľnice D3. V regióne totiž pravidelne dochádza ku kolapsu dopravy a častým nehodám. Celé znenie otvoreného listu si môžete prečítať nižšie.


Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážený minister dopravy Slovenskej republiky,

Predstavitelia iniciatívy D3 pre Európu dlhodobo presadzujú dokončenie diaľnice D3 ako významného dopravného európskeho koridoru. Naším otvoreným listom by sme radi vyjadrili podporné stanovisko k pripravovanému zákonu o strategických investíciách, ktorý sa týka aj diaľnice D3 a infraštruktúry s ňou súvisiacej. Občianska iniciatíva Združenie D3 pre Európu, zastúpená Mgr. Matejom Fabšíkom, Ing. Jozefom Grapom a Ing. Ľubomírom Jánoškom, dôrazne podporuje tento zákon a jeho zameranie na rýchlejšiu výstavbu a dostavbu dôležitej diaľnice D3.

Je pre nás kl’účové zdôrazniť, že koridory TEN-T (Trans-European Transport Network) sú už dlhú dobu schválené a jednomysel’ne podporované na úrovni Európskej únie. Tieto koridory predstavujú nenahľaditeľnú súčasť európskej infraštruktúry a ich význam je nevyvrátiteľný. Preto je nezvratné, že diaľnica D3 sa musí posudzovať a riešiť ako súčasť tejto nadradenej stratégie. Veríme v hodnoty a výhody, ktoré prináša prepojená Európa a vnímame potrebu dostavby chýbajúcich úsekov diaľnice D3 ako kľúčový krok k hospodárskemu rozvoju nielen regiónov, ale aj celého Slovenska.


Je nevyhnutné zdôrazniť, že odklad výstavby diaľnice D3 má značné negatívne hospodárske dôsledky pre náš štát a skoro devastačné dôsledky pre náš región. Naše pozorovania rýchlosti výstavby v susedných krajinách, najmä v Poľsku a Českej republike, sú pre nás inšpiratívne. Vidíme, že tieto krajiny profitujú zo zákonov a iniciatív podobných pripravovanému slovenskému zákonu. Veríme, že prijatie tohto zákona nám umožní efektívnejšie a rýchlejšie plniť naše záväzky voči európskym partnerom.

V neposlednom rade by sme chceli upozorniť na skutočnosť, že každé ďalšie predĺženie dostavby koridorov TEN-T na Slovensku spôsobuje obrovské hospodárske straty. Je preto v záujme nášho štátu a jeho občanov prijať aktívne kroky na urýchlenie výstavby diaľnice D3 a zabezpečiť tak lepšiu konektivitu so zvyškom Európy.

Poukazujeme aj na množstvo dopravných nehôd, pri ktorých prišli o život a zdravie stovky našich spoluobčanov, ktorým sa pri rýchlejšej výstavbe dial’nice D3 dalo zabrániť. Sme si vedomí ochrany vlastníckych práv, ale vo verejnom záujme by mala byť prednejšia ochrana l’udských životov a zdravia.

Veríme, že naše stanovisko bude zvážené so všetkou vážnosťou a že Národná rada Slovenskej republiky prijme zákon, ktorý povedie k rýchlejšej a efektívnejšej výstavbe diaľnice D3 v súlade s európskymi normami a stratégiou.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu