Kult, radikalizácia mladých aj sexuálne zneužívanie. Žilinské divadlo kráča náročným témam naproti


Foto: Kult, radikalizácia mladých aj sexuálne zneužívanie. Žilinské divadlo kráča náročným témam naproti Foto: Mestské divadlo Žilina

Divákom poskytne priestor na premýšľanie aj diskutovanie. Mestské divadlo v Žiline nastolí v nasledujúcom týždni niekoľko dôležitých otázok. V Štúdiu vás vo štvrtok 7. marca pohltí dramatizácia novely Márie Modrovich Rozhovor s členkou kultu v réžii Petry Fornayovej.

Kdesi v lese sa vytvára čisto ženské spoločenstvo združené okolo bývalej speváckej hviezdy N., ktorú ženy vnímajú ako duchovnú vodkyňu a zázračnú liečiteľku. Opustili rodiny, partnerov, kariéru aj vlastné deti. Kedysi väčšinou počúvali mužov a nefungovalo to. Dokážu žiť lepšie, keď budú nasledovať ženu, ktorá je iná, lebo sa všetkého vzdala a nechala svoje slávne ja zomrieť? 


Ako sa chrániť pred manipuláciou a zastrašovaním na sociálnych sieťach? V piatok 8. marca žilinskí divadelníci otvoria naliehavé témy. Inscenácia Manifest sa venuje radikalizácii mladých ľudí, a to predovšetkým v online prostredí. 

Po skončení inscenácie prebehne diskusia, v ktorej sa bude dramaturgička Daniela Brezániová rozprávať o duševnom zdraví mladých s Elenou Gallovou Kriglerovou – riaditeľkou Centra pre výskum etnicity a kultúry, a so psychologičkou Mariannou Heřmánkovou, ktorá pôsobí na telefonickej poradni Krízovej linky pomoci a je vedúca centra krízovej intervencie Káčko Žilina.

Manifest sa v utorok 5. marca o 18. hodine zaradí aj do programu divadelnej čitárne, kde dôjde k poodhaleniu jeho vzniku. V úvode večera búdu herci čítať eseje študentov a študentiek, ktorí sa stali spoluautormi projektu. Po nich sa dramaturgička Daniela Brezániová a režisér Pavol Viecha porozprávajú so psychologičkou Mariannou Heřmánkovou o tom, čo najviac trápi mladých ľudí. 



Záver týždňa bude patriť emotívnej a tematicky dôležitej inscenácii Thomasa Melleho Naše fotky v réžii Eduarda Kudláča. Mestské divadlo Žilina v sobotu 9. marca odkryje silné príbehy obetí sexuálneho zneužívania na chlapčenskej cirkevnej internátnej škole.

Melleho text nemoralizuje a neútočí na cirkev. Vychádza z reálnych udalostí, o to mrazivejšie je to, čo popisuje. Rozpráva príbeh z pozície už dospelých mužov, štyroch spolužiakov. Prečo je pre obete sexuálneho zneužívania také ťažké prehovoriť? Je fotografovanie nahých chlapčenských tiel už zneužívanie? Kde je hranica medzi dusivým stisnutím a objatím?

Súčasťou inscenácie sú aj projekcie. Podmanivé videá zobrazujú výpovede zúčastnených, ktorí sa snažia zrekonštruovať to, čo sa vtedy stalo a vytvoriť tak mnohohlasné obrazy zabúdania, potláčania a rozpoznávania pravdy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu