Vo veku 93 rokov zomrel žilinský don Ján Tocký, ktorý prežil likvidáciu mužských reholí


Foto: Vo veku 93 rokov zomrel žilinský don Ján Tocký, ktorý prežil likvidáciu mužských reholí Foto: Facebook/Saleziáni Žilina

Včera 21. februára vo večerných hodinách zasiahla (nielen) veriacich Žilinčanov, ako aj saleziánov po celom svete smutná správa. Vo veku 93 rokov zomrel don Ján Tocký, ktorý sa narodil a nakoniec aj dožil práve v Žiline.

Ján Tocký prišiel na svet 30. decembra 1930 ako najmladší zo siedmich súrodencov. V roku 1948 vstúpil do rehoľnej spoločnosti Saleziáni Don Bosca. Počas Akcie K, kedy komunistická štátna moc likvidovala mužské rehole, bol premiestnený do dvoch kláštorov a následne na výstavbu priehrady mládeže pri Nosiciach.

Potom, ako ho prepustili, však zotrval doma iba krátky čas. Povolali ho totiž do vojenskej služby, kde sa stal na niekoľko mesiacov členom Pomocných technických práporov v Plzni. Keďže Štátna bezpečnosť zistila, že ukrýval svojho priateľa - dezertéra, najskôr ho nútila spolupracovať a neskôr mu hrozila zatknutím.


V roku 1952 preto v skupine ďalších ľudí ušiel do Rakúska, odkiaľ sa dostal do saleziánskeho strediska Valdocco v Turíne. O tri roky neskôr zložil večné sľuby saleziánskej reholi. Vo svojom štúdiu neskôr pokračoval vo Veľkej Británii, odkiaľ bol poslaný do saleziánskeho strediska v Belgicku. Tam pôsobil až do roku 1981, kedy začal pracovať ako ekonóm v Slovenskom ústave sv. Cyrila a Metoda v Ríme. Do Žiliny sa vrátil v roku 1992.

Podľa saleziánov by sa mal jeho pohreb s najvyššou pravdepodobnosťou konať v sobotu 24. februára.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu