Slávna minulosť a žiarivá budúcnosť. Ako je na tom basketbal v Žiline?


Foto: Slávna minulosť a žiarivá budúcnosť. Ako je na tom basketbal v Žiline? Foto: ilustračné/pixabay.com

Dnes pozornosť Žilinčanov upútavajú takmer výlučne dva najpopulárnejšie športy na Slovensku. MŠK Žilina je dlhoročne silný súper v najvyššej futbalovej súťaži, Niké lige. Hokejisti z Vlci Žilina sa síce pár rokov dozadu prepadli do druhej najvyššej súťaže, avšak tento rok v nej úplne dominujú.

Vlci sú 30 bodov pred konkurenciou a je už takmer nemožné, aby do 1. ligy postúpil ktokoľvek iný. To však neznamená, že Žilina nemá bohatú minulosť aj v iných športoch. Jedným z nich je basketbal. Poďme sa pozrieť na to, ako je na tom basketbal Žiline. 

Žilina, žiaľ, momentálne nemá žiaden tím v najvyššej mužskej seniorskej súťaži. V roku 2021 totiž zanikol najväčší klub, BK Slávia Žilina, s viac ako storočnou tradíciou. Bojoval s finančnými problémami a pandémia Covid-19 bola posledným klincom do rakvy.

Založený bol už v roku 1919, a tým pádom bol pri zrode prvých organizovaných československých líg. Po zrode samostatnej slovenskej Basketbalovej extraligy mužov v roku 1993, bol až do svojho zániku klub tradičným účastníkom. Počas svojej histórie vystriedal niekoľko názvov a dvakrát sa postavil na stupne víťazov.

Absencia klubov v prvých ligách odvracia pohľady basketbalových nadšencov skôr k Americkej NBA, na ktorej sa môžu zúčastniť len virtuálne alebo pomocou stávkovania: https://online-stavkovanie.com/ako-podavat-stavky-na-nba. Pritom sa vôbec v Žiline nie je za čo hanbiť. Pokým na účasti v seniorských súťažiach si budú Žilinčania musieť počať, juniorský basketbal rozkvitá.

V súčasnosti je z mládežníckych klubov tým najväčším univerzitný klub Academic ZU Žilina, ktorý pôsobí v 1. lige mladých mužov U23. Tabuľkový súboj je zatiaľ dosť vyrovnaný, no mladíci zo Žiliny sú na druhom mieste a na to prvé zaostávajú iba o bod. V tej istej lige pôsobí aj TSM Slávia Young Men Žilina, ktorí sa nachádzajú v strede tabuľky.  TSM Slávia pôsobí aj v U19 lige, avšak tam sú na spodku prvej skupiny. V meste okrem toho pôsobia aj mládežnícke kluby MBK Victoria Žilina a dievčenský klub BKM Žilina.

V prvej ženskej lige sa Žilina nikdy nepredstavila, ale za to má vo svojom kraji ten najúspešnejší ženský basketbalový klub na Slovensku, a tým je MBK Ružomberok. Založený bol už v roku 1941 a rovnako úspešný bol ako na Slovensku, tak aj v Československej lige ale aj na európskej úrovni. Od roku 1990 po 2003, získal 14 titulov za sebou. Prvé tri ešte v Československu a zvyšných 11 počas prvej dekády slovenskej samostatnosti.

Klub ale neupadol a po najbližších 20 rokov mu ani jediný ročník neunikol drahý kov. V posledných sezónach dokonca opäť vyhrávali zlato. V neposlednej rade, ženy z Ružomberku pravidelne reprezentujú Slovensko aj na európskej úrovni a aj tam zbierajú kovy, na prelome tisícročia boli v Eurolige dokonca zlaté. 

V súčasnosti sa Žilina v najvyšších súťažiach môže tešiť jedine z regionálnych tímov. S veľkosťou mesta, bohatou minulosťou a súčasnou kvalitou juniorských tímov, ako aj kvalitou Žilinských tímov v iných športoch, je zrejme iba otázkou času, kedy opäť uvidíme nový Žilinský mestský klub na vyššej úrovní.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok