Na žilinskej univerzite budú zachraňovať životy. Pomôže im v tom tento prístroj


Foto: Na žilinskej univerzite budú zachraňovať životy. Pomôže im v tom tento prístroj Foto: UNIZA

Žilinská univerzita sa dostala na mapu AED prístrojov. V prípade potreby sa tak bude môcť osobám v ohrození života poskytnúť neodkladná základná resuscitácia pri bezvedomí a zástave dýchania. Prístroj sa nachádza na Fakulte bezpečnostného inžinierstva a pridal sa tak k ďalším vyše 30 miestam v Žiline. 

„Automatický externý defibrilátor môžu obsluhovať laici i trénovaní záchrancovia, nakoľko po aktivácii prístroja je záchranca okamžite riadený hlasovou i obrazovou nápoveďou prístroja,“ uviedla Adriana Valentovičová, hovorkyňa žilinskej univerzity.

AED prístroj je umiestnený pred vstupom do areálu fakulty bezpečnostného inžinierstva na Ulici 1. mája pri autobusovej stanici. Pri potrebe záchrany života je prístupný širokému okoliu. Defibrilátor sa nachádza v ochrannej skrinke a proti úmyselnému poškodeniu a odcudzeniu je zabezpečený alarmom. 

Zoznam prístrojov AED je spolu s ich GPS súradnicami dostupný na stránkach Operačných stredísk záchrannej zdravotnej služby. Záchranca však môže po zavolaní tiesňovej linky 155 využiť aj navigovanie operátora k najbližšiemu prístroju. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu