Dve exotické šelmy z ranča pri Žiline by mali ostať na Slovensku. Jedno zviera uhynulo


Foto: Dve exotické šelmy z ranča pri Žiline by mali ostať na Slovensku. Jedno zviera uhynulo Foto: ilustračné

Dve exotické šelmy, ktoré ostali na ranči pri Žiline, by mali premiestniť do zoologickej záhrady pri Dunajskej Strede. Jedenásť šeliem z ranča vlani previezli do záchranného centra v Indii. Ďalšie tri šelmy previezť nemohli, keďže nebol preukázaný ich pôvod. Medzičasom však jedno zviera uhynulo. 

„Snahou je premiestniť jedince do vhodného zariadenia. Momentálne na tento účel v uvažovanom zariadení prebieha verejná zbierka, keďže je potrebné prerobiť výbeh a zimovisko pre tieto jedince,“ uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš.

Majiteľ zvierat momentálne rokuje so súkromnou zoo Malkia Park o možnosti prijatia týchto šeliem, kedy presne ich však premiestnia, zatiaľ nevedia. Ak zariadenie príjme dva nové levy, musia prerozdeliť existujúce zimovisko pre vyšší komfort a bezpečnosť.

„Zimoviská sú v chladnom počasí automaticky vykurované. Levy si tu môžu pospať v teple, keď je vonku zima. Vychutnajú si príjemný chládok, ak je vonku tropické leto. Keď hľadajú súkromie, lebo sú unavené z pozornosti návštevníkov, nájdu tu oázu pokoja,“ vysvetlili zo zoo.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu