Na Lietavskom hrade chystajú Valentín nielen pre zamilovaných. Zlákajú vás pečené klobásky a hvezdári?


Foto: Na Lietavskom hrade chystajú Valentín nielen pre zamilovaných. Zlákajú vás pečené klobásky a hvezdári? Foto: Olga Guttenová

Ak nestihnete osláviť sviatok všetkých zaľúbených zajtra 14. februára, nezúfajte. V okolí Žiliny sa bude konať viacero zaujímavých podujatí aj počas nadchádzajúceho víkendu. Špeciálny program pripravili na sobotu 17. februára aj na Lietavskom hrade.

Názov akcie „Valentín na Lietavskom hrade - nielen pre zamilovaných“ hovorí sám za seba. Na hrade sú vítané všetky romantické duše, ale aj tí, ktorí sa o valentínske tradície nezaujímajú. Kto by si nedoprial chutné pečené klobásky pri pozorovaní slnka s hvezdármi?

„Návštevníci sa môžu tešiť na grilované klobásky, varené víno, čaj i legendárnu tombolu. Novinky budú čakať návštevníkov v hradnej expozícii. Členovia Historického spolku sv. Šebastiána odprezentujú nové repliky dobových zbraní, ktoré sa na hrade kedysi používali,“ sľubujú dobrovoľníci Združenia na záchranu Lietavského hradu, ktorí podujatie organizujú.



V hradnej expozícii záujemcov čakajú novo zrekonštruované priestory a archeologické nálezy, ktorých sa návštevníci môžu dokonca aj dotknúť. Na hrade bude v sobotu pripravený aj špeciálny ďalekohľad na pozorovanie slnka cez deň. V prípade priaznivého počasia ho pripravia odborníci z Hvezdárne Galileo, ktorí ponúknu zaujímavý výklad pre malých aj veľkých návštevníkov.

Valentínske podujatie začína o 11:00 hod. a skončí, keď budú vyčerpané zásoby aj organizátori. Vstup na akciu, ako aj do priestorov expozície, je úplne dobrovoľný. Každý cent, ktorým prispejete, využijú dobrovoľníci na ďalšiu opravu Lietavského hradu. Organizátori odporúčajú prísť teplo oblečení a doniesť si zimné paličky.

Lietavský hrad sa nachádza 10 kilometrov od Žiliny na hrebeni Súľovských skál s krásnym výhľadom do krajiny. Vedie k nemu príjemná turistická trasa z priľahlých obcí. Výstup na zrúcaninu zaberie zhruba 45 minút a zvládnu ho aj deti. Občianske združenie na záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky pôsobí na hrade už 24 rokov a za ten čas sa im podaril obrovský kus práce, ktorý je najlepšie vidieť na vlastné oči,“ dodávajú organizátori.


Miesto: Lietavský hrad
Dátum: 17.02.2024 - 11:00    23:59



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu