Valentín trochu inak: Na dosky žilinského divadla vkročí obávaný diktátor aj partia gangstrov


Foto: Valentín trochu inak: Na dosky žilinského divadla vkročí obávaný diktátor aj partia gangstrov Foto: Mestské divadlo Žilina

Valentínsky týždeň v Mestskom divadle Žilina sa nesie na vlne humoru. V pondelok zábavu odštartovali Tri tvorivé tvory s ich nepredvídateľnými improvizáciami. Program však ponúka aj ďalšie dve zaujímavé komédie.

V piatok 16. februára vás pobaví jedna nepodarená lúpež v réžii Eduarda Kudláča. Komédia francúzsko-alžírskeho dramatika Mohameda Rouabhiho Triky, fet a makači v štýle filmov Guya Ritchiho či Quentina Tarantina prekypuje gangsterským žargónom, no predovšetkým poukazuje na silu priateľstva a spolupatričnosť medzi ľuďmi na okraji spoločnosti.

Čo by sa mohlo stať, keby sa Hitler zobudil v súčasnom Berlíne? Odpoveď spoznáte v sobotu 17. februára v adaptácii románu nemeckého autora Timura Vermesa A je tu zas v réžii Filipa Nickollsa. V hlavnej úlohe Hitlera sa predstaví herec martinského divadla Jaroslav Kysel.

Na začiatku pôsobí Hitler veľmi komicky, ale postupne sa mení, naberá na sile aj ostrosti prejavu. Najskôr dostane vlastnú televíznu show a neskôr ovládne aj populárny YouTube. A zrazu nám už nie je do smiechu. Aké aktuálne. 



Žilinské divadlo dáva priaznivcom kultúry do pozornosti aj nový komunitný projekt Čitáreň súčasnej literatúry, ktorý vznikol v priestoroch bývalej divadelnej kaviarne. Čitáreň je otvorená každý pracovný deň od 14. do 18. hodiny. Môžete sa v nej len tak zastaviť, dať si kávu či čaj a začítať sa do množstva zaujímavých súčasných kníh a časopisov rôznych slovenských vydavateľstiev.

Čitáreň pritom ponúkne aj večerný program. Postupne predstaví vydavateľstvá, ktoré jej venovali knihy, uskutočnia sa v nej rôzne besedy s renomovanými autormi, scénické čítania či koncerty.

V utorok 20. februára o 18:00 hod. bude mať svoju prezentáciu vydavateľstvo KK Bagala. Vydavateľ Koloman Kertész Bagala sa porozpráva so spisovateľom, scenáristom a pedagógom Petrom Balkom o jeho tvorbe, ale aj ceste k písaniu. Ak nepoznáte jeho knihy, určite poznáte film Čiara, ku ktorému napísal scenár. Na podujatie je vstup voľný.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu