Technik spracovania plastov či veterinár v chove zvierat. Školy v Žilinskom kraji otvorili nové odbory


Foto: Technik spracovania plastov či veterinár v chove zvierat. Školy v Žilinskom kraji otvorili nové odbory Foto: Žilinský samosprávny kraj

Žilinský samosprávny kraj sa v spolupráci so strednými školami v jeho pôsobnosti neustále snaží reagovať na meniace sa potreby trhu práce, ako aj na záujem mladých ľudí. V súčasnosti majú žiaci končiacich ročníkov ZŠ v kraji na výber zo 60 stredných škôl rôzneho zamerania. V školskom roku 2024/2025 pritom pribudlo na 8 z nich ďalších 9 študijných odborov.

„Študentom poskytujeme vzdelávací proces na vysoko kvalitnej úrovni, postupne vo všetkých školách zlepšujeme materiálno-technické zabezpečenie a podporujeme odbornosť pedagogických pracovníkov. Chceme, aby boli naše stredné školy pre žiakov jednoznačnou voľbou,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Nové študijné odbory:

SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline je jedinou strednou odbornou školou v kraji s komplexným zameraním na pôdohospodárstvo, potravinárstvo a veterinárstvo. Teraz prichádza s ponukou nového odboru z oblasti veterinárstva – veterinárne zdravotníctvo a hygiena – chov hospodárskych zvierat, ktorý sa nevyučuje v žiadnej škole v kraji. Okrem toho má jeho otvorenie význam aj z aspektu vzťahu mladých ľudí k prírode, k zvieratám i k udržateľnosti rozvoja vidieka.

Nové možnosti prináša aj SOŠ dopravná v Martine, ktorá ponúka vzdelanie v oblasti dopravy, pôšt a telekomunikácií. Po minuloročnom otvorení odboru rušňovodič zavádza ďalší nový odbor z oblasti opravy a údržby koľajových vozidiel, a to operátor výroby, modernizácie a opráv koľajových vozidiel ukončený maturitnou skúškou. Škola si nový odbor experimentálne overí formou obľúbeného duálneho vzdelávania.

Ponuka odborov sa rozšírila aj na Kysuciach. SOŠ obchodu a služieb v Čadci otvára učebný odbor pracovník/pracovníčka v gastronómii. Pestrejší výber majú však aj záujemcovia o štúdium na SOŠ technickej v Čadci, ktorá pre žiakov s nadšením pre elektrotechniku ponúka nový učebný odbor elektromechanik/elektromechanička – chladiace zariadenia a tepelné čerpadlá.

„Medzinárodná energetická agentúra (IEA) vidí veľký potenciál zníženia závislosti na dovoze fosílnych palív v tepelných čerpadlách. Zvýšený dopyt po tepelných čerpadlách registruje aj Slovensko, a tým aj dopyt po kvalifikovanej pracovnej sile, ktorej je nedostatok. Práce pri obnove tepelných a chladiarenských systémov pribúda, preto je perspektíva absolventov tohto odboru v uplatnení sa na trhu práce vysoko pozitívna,“ vysvetľuje riaditeľka odboru školstva a športu Miroslava Abrmanová.


Experimentálne overovanie prebieha aj na SOŠ polytechnická v Ružomberku, kde otvorili odbor  technik/technička spracovania plastov. Ten napĺňa požiadavky zamestnávateľa Spoločnosť ESOX-PLAST s.r.o., ktorý pre študentov ponúka štúdium v systéme duálneho vzdelávania a dobudúcna aj stále zamestnanie.

Na SOŠ stavebná v Liptovskom Mikuláši je novinkou učebný odbor nástrojár/nástrojárka, ktorý vznikol ako reakcia na dopyt zo strany zamestnávateľa v odvetví strojárstva a dlhodobého spolupracovníka školy firmy Craemer Slovakia, s. r. o. V Liptovskom Mikuláši vylepšila ponuku odborov aj miestna hotelová akadémia. Študijný odbor – služby v cestovnom ruchu – je odozvou na rozvoj turistického ruchu v najnavštevovanejšom regióne Slovenska.

SOŠ obchodu a služieb v Dolnom Kubíne ponúka dva nové odbory – študijný odbor s maturitou kaderník/kaderníčka – vizážista/vizážistka a učebný odbor čašník, servírka. „Absolventi uvedených odborov by po svojom štúdiu mali nájsť uplatnenie na trhu práce aj vo svojom regióne, čoho dôkazom je aj prejavenie záujmu viacerých zamestnávateľov o absolventov,“ upresnila Abrmanová.


Župa zároveň pripomína, že na základe vyhlášky z roku 2022 došlo k zredukovaniu siete odborov ekonomika a organizácia, obchod a služby. Nebude tak už možné študovať odbory kuchár a čašník v študijných odboroch s maturitou, ale v učebných odboroch s výučným listom.

„Rovnako sa už v ponuke nenachádzajú odbory manažment regionálneho cestovného ruchu, obchodné a informačné služby – medzinárodné obchodné vzťahy, škola podnikania, pracovník marketingu, vlasová kozmetika, predavač či hostinský. Niektoré boli úplne zrušené a niektoré boli nahradené inými odbormi,“ spresnila na záver hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu