FOTO: Nežné oči a elegantné šaty. V radoľskom kaštieli sa môžete vydať do rozprávkovej ríše bábik


FOTO: Nežné oči a elegantné šaty. V radoľskom kaštieli sa môžete vydať do rozprávkovej ríše bábik
Galéria: 3 fotky
Foto: Kaštieľ Radoľa

Starožitné aj moderné, porcelánové, celuloidové či keramické. Kaštieľ Radoľa skrášľuje od 4. februára 2024 výstava s názvom V ríši bábik, ktorá predstavuje pestrú zbierku pani Dagmar Strelcovej z Domaniže. Oko malého i veľkého návštevníka poteší naposledy 5. mája.

Výstava pritom neprezentuje len krásu jednotlivých bábik, ale je aj prehliadkou doplnkov, nádherných kostýmov a spoločenských šiat. „Z výstavy cítiť veľkú lásku a tvorivosť, pretože pani Dagmar okrem toho, že bábiky zbiera, šije im šaty i doplnky. Dokonca, keď nejakú kúpi v zúboženom stave, sama si ju opraví,“ uviedla Andrea Paráčová z Kaštieľa Radoľa. 

Okrem klasických princeznovských šiat tu nájdete aj šaty svadobné alebo pierkové. Niektoré sú pritom umne vyrobené zo starých vankúšov, obliečok, vyšívaných „štráfov do kredencov“ či zo starých lajblíkov.

Každá nositeľka originálnych šiat dostala aj svoje vlastné meno. Pani Dagmar ich prideľuje bábikám podľa toho, od koho ich kúpi, alebo kto nejakým spôsobom zbierku obohatil. Tá sa postupom času rozrástla o bábiky z bývalej ČSSR aj z niekdajšieho ZSSR, ale aj z rôznych vzdialenejších kútov sveta. Či už z Francúzska, Španielska, Nemecka, Anglicka, Talianska, Číny, Vietnamu, Peru alebo USA.









Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu