Intímna spoveď o sexuálnym zneužívaní, radikálna mládež aj strach z rozdielnosti. Žilinské divadlo má pestrý program


Foto: Intímna spoveď o sexuálnym zneužívaní, radikálna mládež aj strach z rozdielnosti. Žilinské divadlo má pestrý program Foto: Mestské divadlo Žilina

Žilinské mestské divadlo na tento týždeň pripravilo okrem inscenácií aj slávnostné otvorenie nového priestoru pre všetkých milovníkov kníh. Na žilinských doskách sa navyše predstaví viacero autorských projektov, ktoré divákom načrú do hĺbky duše.

V stredu 7. februára približne o 20:15 hod. večer prebehne otváracia ceremónia Čitárne súčasnej literatúry, ktorej vznik inšpirovalo vydavateľstvo KK Bagala. Pred samotným otvorením si diváci môžu vychutnať inscenáciu Táto izba sa nedá zjesť, ktorá je dramatizáciou rovnomennej novely od Nicol Hochholczerovej.

Nicol Hochholczerová v nej otvorene rozpráva o svojej skúsenosti so sexuálnym zneužívaním. Eduard Kudláč spracoval jej text ako monodrámu, v ktorej sa herečka Iveta Pagáčová stáva rozprávačkou v príbehu vzťahu malej Terezky s jej päťdesiatročným učiteľom. Na ceremónii stretnete autorku novely spolu s jej vydavateľom Kolomanom Kertészom Bagalom.


Vo štvrtok 8. februára sa na divadelných doskách predstaví repríza hry Hey! Slováci. Inscenácia do hĺbky rozoberá tému rozdielnosti a strachu, ktorý v spoločnosti vyvoláva. Autor kladie z troch rôznych strán aj v dnešnej dobe stále aktuálne otázky: Prečo nedoprajeme iným ľuďom rovnaké práva, ako má väčšina z nás? Prečo máme tendenciu určovať, ktorá inakosť je v poriadku, a ktorá nás ohrozuje? Čo je to tradičná rodina? Prečo nám vadia ľudia z cudzej krajiny, z vedľajšej dediny, nehovoriac o tých z hlavného mesta?


V piatok 9. februára budú môcť diváci opäť premýšľať nad tým, prečo sa Dušan Makovický obesil vo svojom rodnom dome. Inscenácia vznikla vďaka zachovaným zápiskom troch lekárov - Ivana Hálka, Alberta Škarvana a, samozrejme, Dušana Makovického, ktorého dom stále stojí v centre Žiliny. Trojportrét nášho národa na prelome storočí v réžii Rastislava Balleka skutočne nie je idylický.

V sobotu 10. februára sa odohrá prvá repríza divadelného predstavenia Manifest, ktorú režíruje Pavol Viecha. Inscenácia hovorí o mladých ľuďoch, ktorí podľahnú radikálnemu zmýšľaniu. Za príbehmi mnohých z nich, ako sa tvorcovia dozvedajú z ich denníkov, cítiť veľkú osamelosť, túžbu byť vypočutý a niekam patriť. Žilinské divadlo vyzýva mladých, aby zobrali do divadla svojich rodičov, a rodičov, aby prišli spolu so svojimi deťmi. Aby sa všetci spolu začali konečne rozprávať.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu