Slovensko zasiahne mimoriadne silný vietor, ktorý môže spôsobiť materiálne škody


Foto: Slovensko zasiahne mimoriadne silný vietor, ktorý môže spôsobiť materiálne škody Foto: Facebook/www.iMeteo.sk

Slovensko čaká v priebehu dnešného dňa ochladenie, ktoré bude sprevádzať silný vietor. Podľa informácií portálu iMeteo.sk, kým nad západnou Európou sa rozkladá tlaková výš s názvom Frank, nad Rusko sa presúva tlaková níž Nadine. Práve rozdiel ich tlakov stojí za mimoriadne silným vetrom, ktorý zasiahne našu oblasť.

Prvé známky silného vetra sme mohli zaznamenať už v sobotu večer na hrebeňoch Tatier. Na danom území poryvy vetra presahovali rýchlosť približne 35 metrov za sekundu.

Severozápadný vietor začne čoskoro silnieť v horských oblastiach stredného Slovenska a prakticky po celom západnom Slovensku. Treba očakávať vietor s poryvmi od 15 do 23 metrov za sekundu.

Vo večerných hodinách sa nachvíľu upokojí, avšak v pondelok 5. februára bude naberať opäť na intenzite. Začiatkom nového týždňa najveternejšie počasie čaká najmä západné a stredné Slovensko, kde by poryvy vetra mali dosahovať 90 kilometrov za hodinu. V ojedinelých prípadoch na strednom Slovensku na horách a na západe na vyvýšených miestach môže ísť až o 110 kilometrov za hodinu.

Nepriaznivé počasie môže spôsobiť materiálne škody. Nebezpečný vietor začne strácať na intenzite až v noci z pondelka na utorok.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu