Mladé talenty robotiky z celého Slovenska sa stretli v Martine


Foto: Mladé talenty robotiky z celého Slovenska sa stretli v Martine
Galéria: 4 fotky
Gymnázium Viliama Paulinyho – Tótha v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja sa stalo v piatok 20. novembra 2015 epicentrom robotických konštruktérov. Jedno z troch najstarších slovenských gymnázií odštartovalo prvý ročník celoslovenskej súťaže v robotike pod názvom G-robot. „Súťaž je určená pre žiakov vo veku od 10 do 14 rokov, čím chceme postupne prilákať k robotike aj mladú generáciu. Súťažíme v dvoch kategóriách a deti môžu získať ceny v celkovej sume viac ako tisíc eur, medzi ktorými sú napríklad robotická stavebnica, robotické motory, senzory či komponenty,“ informovala počas podujatia riaditeľka Gymnázia V. P. Tótha Darina Súderová. Podľa jej slov je v prvej kategórií „Staviame Slovensko“ potrebné mať už predchádzajúce skúsenosti z oblasti robotiky, pričom cieľom je skonštruovať a naprogramovať robota, ktorý musí v čo najkratšom čase splniť vopred zadané úlohy. Druhá kategória „Konštrukcia vlastného modelu na tému zvieratko“ zase dáva priestor pre nahliadnutie do tajov robotiky aj menej skúseným žiakom. Ich úlohou je odprezentovať originálny a čo najviac funkčný model zvieraťa z lega.

Do prvého ročníka súťaže pre LEGO robotov sa prihlásilo 96 žiakov základných škôl z celého Slovenska, ktorí spoločne vytvorili 46 tímov. „Cieľom súťaže je vzbudiť záujem detí o robotiku a zároveň v nich vyvolať pozitívne spojenie s touto technickou oblasťou. Veľmi si ceníme najmä to, že sa nám podarilo zostaviť aj kvalitnú a profesionálnu porotu. Jej členmi sú i odborníci z Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline,“ zdôraznila D. Súderová.

„Teší nás, že školy v našej zriaďovateľskej pôsobnosti sa každoročne nielen umiestňujú na popredných priečkach národných a medzinárodných súťaží, ale aj sami organizujú súťažné podujatia, napríklad aj pre deti zo základných škôl, ktoré si i vďaka takýmto aktivitám môžu lepšie vybrať svoju budúcu cestu vzdelávania. Gymnázium Viliama Paulinyho – Tótha v Martine má mnoho úspechov v oblasti robotiky, tento rok sa jeho žiaci zúčastnili v Číne na súťaži RoboCup 2015 a rovnako v Maďarsku, kde v súťaží First Lego League získali druhé miesto a taktiež ocenenie za fair-play. To svedčí o vysokej kvalite prípravy študentov a pedagógov,“ uviedol žilinský župan Juraj Blanár.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK