Po knihách z Krajskej knižnice v Žiline vlani siahlo viac žien ako mužov, najstaršia čitateľka má 93 rokov


Foto: Po knihách z Krajskej knižnice v Žiline vlani siahlo viac žien ako mužov, najstaršia čitateľka má 93 rokov Foto: Krajská knižnica v Žiline

Príbehy ukryté na stránkach kníh lákali čitateľov v minulom roku aj do Krajskej knižnice v Žiline, do ktorej zavítalo takmer 130-tisíc návštevníkov. Väčšiu časť z nich, ako už býva zvykom, tvorili ženy. Podľa štatistiky išlo až o 63 % čitateliek, medzi ktorými by ste našli malé dievčatá, tínedžerky, dospelé ženy, ale aj najstaršiu 93-ročnú vášnivú čitateľku.

Nežné pohlavie je držiteľom prvenstva aj v počte výpožičiek. Jedna z čitateliek si počas 34 návštev knižnice domov odniesla až 303 dokumentov. Veľkou časťou tak prispela k celkovo 375-tisícom vypožičaným knižným titulom. Najčítanejším jazykom bola pochopiteľne slovenčina, za ňou nasledovala čeština a prvú trojicu uzatvorila angličtina.

Medzi policami plnými kníh a v detskom kútiku sa objavili aj tí najmenší návštevníci, ktorí neoslávili ešte ani jeden rok. Tí sú neraz dôvodom, prečo do knižnice zavítajú aj rodičia, čo sa ďalej odzrkadlilo na počte rodinných preukazov. Z rúk knihovníkov si ich prebrali členovia zo 702 rodín, no o pravidelné návštevy knižnice prejavilo záujem aj ďalších 10 436 čitateľov


Aj keď práca s knihami zostáva pre knižnicu nosným prvkom jej činnosti, v Žiline sa venujú aj iným aktivitám. Seniori trénovali svoju pamäť, zlepšovali sa v angličtine a popracovali aj na zručnostiach v programovaní. Pre žiakov boli okrem iného pripravené stretnutia zamerané na čitateľskú gramotnosť či rozvoj kritického myslenia, vďaka ktorému sa dokážu lepšie vyhnúť nástrahám na internete.

Vlani knižnica zorganizovala vyše tisíc podujatí s rôznym zameraním. „Veľkými lákadlami sa stal Vesmírny týždeň pod názvom Nie je to sci-fi, výstava Vedecká hračka, literárna výstava Osmijanko, či beseda s etnologičkou Katarínou Nadaskou. Mnoho ľudí pritiahol do knižnice kozmonaut Ivan Bella a jeho spomienky na kozmický let okolo Zeme,“ spresnila Zuzana Mjartanová z Krajskej knižnice v Žiline.

Pestrý rok v priestoroch zaplnených príbehmi skončil vŕtaním, búraním a obrovskými presunmi knižničného nábytku. Rekonštrukciou totiž prechádza ďalšia časť knižnice, z ktorej budú zamestnanci aj čitatelia ťažiť už v 2. štvrťroku 2024. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu