Pád lavíny vo Veľkej Fatre skončil tragicky. Zasypaný lyžiar zraneniam podľahol


Foto: Pád lavíny vo Veľkej Fatre skončil tragicky. Zasypaný lyžiar zraneniam podľahol
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Air - Transport Europe

Vo Veľkej Fatre spadla dnes dopoludnia lavína a strhla so sebou dvoch ľudí. Jeden z dvojice lyžiarov prežil, u druhého 66-ročného muža mohla lekárka skonštatovať už len úmrtie. Bližšie informácie o tragickej udalosti zverejnili leteckí záchranári na sociálnej sieti. 

Po páde lavíny bol na miesto urgentne vyslaný vrtuľník z Banskej Bystrice, leteckí záchranári pribrali na palubu aj dvoch členov Horskej záchrannej služby. Po lokalizácii miesta boli vysadení do terénu palubným navijakom. Dvojicu skialpinistov strhla lavína pod masívom Malej Krížnej v blízkosti Úplazu. 

„Jeden lyžiar padal s odtrhnutou lavínou strmým terénom približne 200 metrov a ostal zasypaný pod snehom. Druhý bol zasypaný iba čiastočne, okamžite začal s vyhľadávaním kamaráta. Po tom, ako sa mu ho podarilo nájsť a vyhrabať spod snehu začal s jeho oživovaním,“ opisujú leteckí záchranári.

Po príchode záchranárov pokračovala lekárka v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii aj pomocou automatického resuscitačného prístroja. Vzhľadom na riziko pádu sekundárnej lavíny však bolo potrebné pacienta z miesta čo najrýchlejšie evakuovať.


„Počas medzipristátia bol preložený na palubu, počas celej záchrannej akcie a prevozu kontinuálne resuscitovaný. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu o jeho záchranu svojim zraneniam počas prevozu napokon podľahol,“ dodali záchranári. 

Druhý 45-ročný lyžiar vyviazol len s ľahšími zraneniami, ktoré mu na mieste ošetrili horskí záchranári. Tí spoločne s ním pozemne zostúpili do Tureckej, odkiaľ v sprievode rodinných príslušníkov odišiel na odporúčané vyšetrenia do nemocnice. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu