Na Hájiku sa rozdávali pokuty za státie na chodníku. Za tri mesiace ich v Žiline udelili takmer tisíc


Foto: Na Hájiku sa rozdávali pokuty za státie na chodníku. Za tri mesiace ich v Žiline udelili takmer tisíc Foto: Facebook/Žilina-Hájik

Od 1. októbra minulého roka platí na Slovensku celoplošný zákaz parkovania na chodníkoch. Výnimku tvoria iba miesta, kde to povoľuje dopravná značka. Prijatá novela zákona takto prispela k vzniku nových problémov so statickou dopravou.

Áut v uliciach ďalej pribúda, počet parkovacích miest však stúpa iba veľmi pomaly. V niektorých mestách sa vo veľkom vyberajú pokuty, iné osadili značenie, ktoré parkovanie na chodníkoch dovoľuje. V Žiline sa tak stalo len na niektorých uliciach.

Parkovanie na chodníkoch bude možné iba v tých prípadoch, ak to bude dopravnou značkou alebo dopravným zariadením určené inak alebo ak pôjde o zastavenie alebo státie bicykla, kolobežky s pomocným motorčekom alebo motocykla, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra,“ upozorňovala už vopred žilinská polícia.

Mnohí obyvatelia a návštevníci mesta nový zákon nerešpektujú. Mestská polícia v priebehu troch mesiacov jeho platnosti zaznamenala neuveriteľných 997 priestupkov zastavenia a státia na chodníku. Hliadky však nemôžu byť všade, vodičov parkujúcich na chodníkoch napriek zákazu je preto určite ešte omnoho viac.


Najnovšie spôsobili rozruch obyvatelia blokujúci chodníky na žilinskom sídlisku Hájik. Viacerí tam dostali pokuty za nesprávne parkovanie. Päť osobných vozidiel našla hliadka mestskej polície odstavených tam, kde je to zakázané. K situácii sa hneď vzniesla vlna kritiky na sociálnej sieti.

Hájik má tak, ako aj zvyšné tri sídliská v Žiline, dlhodobý problém s parkovaním. Kým časť motoristov riskuje pokutu na súkromnom parkovisku so zákazom pri supermarkete Tesco, iní pokúšajú šťastie na chodníkoch. To sa však nemusí vždy vyplatiť.

A navyše, o pokute vodiči ani nemusia vedieť. Mestská polícia totiž dlhší čas udeľuje sankcie prostredníctvom objektívnej zodpovednosti. Majiteľ vozidla sa o zaznamenanom priestupku dozvie až poštou.



Chceme vás informovať o tom, čo vás zaujíma a trápi.
Aj tento článok vznikol na podnet čitateľov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu