ROZHOVOR: Šperkárka Petra Toth odhalila výrobu korunky pre Mikaelu Shiffrinovú


Foto: ROZHOVOR: Šperkárka Petra Toth odhalila výrobu korunky pre Mikaelu Shiffrinovú Foto: koláž snímok: Instagram/mikaelashiffrin a Facebook/Petra Toth

Petra Toth je slovenská šperkárka a dizajnérka, ktorá sa pri tvorbe svojich šperkov, kúskov oblečenia či kabeliek inšpiruje najmä slovanskými a folklórnymi ornamentami a znakmi. Vo svojom ateliéri pripravila aj korunky, ktoré dostali víťazky Svetového pohára ženského lyžovania v Jasnej. Tie zožali veľký úspech, špeciálne Mikaele Shiffrinovej sa veľmi páčila a označila ju za nádhernú.


Petra Toth prezradila redakcii Bratislavak.sk, že šperky začala vyrábať vo svojich 6 rokoch. Profesionálne sa začala tomuto remeslu venovať po skončení strednej školy. „Ani si neviete predstaviť, aký je to pocit zažiť takúto poctu, ktorá sa mi/nám dostala,“ prezradila nám.

Vaše korunky pre víťazky Svetového pohára v Jasnej zožali veľký úspech, najmä Mikaele Shiffrinovej sa korunka páčila. Aký máte z toho pocit?

Neopísateľný. Dnes Mikaela zverejnila status, v ktorom pochválila našu korunu, že pravdepodobne v živote nedostala krajšie ocenenie. Neviete si predstaviť, aká satisfakcia za našu prácu to je.

Ako ste sa dostali k tejto zákazke, respektíve kto vás oslovil, aby ste vytvorili tieto korunky pre víťazky Svetového pohára v Jasnej?

Oslovila nás jedna pani z marketingového tímu organizátora. Ako jedna z mála žien v organizačnom tíme sa na podujatie pozerala ženskými očami. Nebyť tejto jednej ženy, nebola by ani koruna. Čiže by som sa jej touto cestou chcela veľmi poďakovať za príležitosť ukázať, čo vieme a verím, že sú aj organizátori spokojní.

Koľko trvala výroba a čo všetko ste pri nej použili?

Keď nás organizátori oslovili s návrhom na spoluprácu, začali sme konať takmer okamžite. Začiatkom leta som si vybrala 3 liptovské dedinky a išla som si fyzicky pozrieť ich kroje. V Liptovských Revúcach som natrafila na čarokrásnu rozprávkovú babičku Zuzanku v kroji, ktorá ma zasvätila do krojov. Suma sumárum nám to od hľadania vzorov, cez dizajn a výrobu trvalo približne 7 mesiacov.

Akú hodnotu má víťazný šperk?

Aká je hodnota umenia? Myslím, že odkedy sa korunka ocitla na Sarinej aj Mikaelinej hlave, tak oveľa väčšiu. A tým, že už neplánujeme tento dizajn opakovať, je jej hodnota oveľa, oveľa väčšia.


Kde ste brali inšpiráciu na výrobu?

Primárne sme si prešli tri liptovské dedinky- Liptovská Osada, Liptovská Lúžna a Liptovské Revúce. Pozrela som si a naštudovala ich kroje, urobila si fotky výšiviek aj modrotlače. Tieto podklady sme následne skĺbili s farebnosťou a vizuálom samotného sveťáku.

Aké posolstvo by korunka mala vyjadrovať?

Lásku k našim koreňom. To, čo vždy cítim ja, keď chodím na svoje výpravy za inšpiráciou. Ale nielen nostalgickú lásku. Chceli sme vytvoriť niečo, čo je moderné, nadčasové, ale zároveň nezabúda na naše korene. Verím, že sa nám to podarilo.

Mysleli ste pri výrobe na to, kto ju vyhrá? Napríklad na našu Petru Vlhovú?

V prvom rade sme museli technicky vyriešiť ako vyrobiť univerzálnu korunu, ktorá bude sedieť na každej hlave. Čiže keď sme ju tvorili, nemali sme nikoho konkrétneho na mysli. Chceli sme vytvoriť niečo, čo by hodnotne reprezentovalo naše krásne Slovensko.

Dostali ste aj iné prestížne zákazky na vytvorenie šperkov pre iné spoločensky známe osoby?

My šperky tvoríme už skoro 20 rokov. Programovo sa venujem inšpirácii ľudovým vzorom v modernom šate väčšinu mojej kariéry. Korunky sme robili pre Missky a písali o nás aj najznámejšie zahraničné magazíny. Toto je prvýkrát, čo nás oslovil niekto z podujatia takéhoto formátu. Boli sme napríklad s našimi šperkami aj v Dubaji na Expo, ale naše produkty vyložili s niekoľko týždňovým oneskorením a dali nás niekde na policu do bistra, kde si nás nikto nevšimol. Čo ma veľmi zamrzelo. Mala by som veľkú radosť keby nám dali lepší priestor na budúcom Expe.

Vyrábali ste už niekedy šperky pre známe osobnosti či už na Slovensku alebo vo svete? Ak áno, pre ktoré? Čo ste im vyrobili?

Naša pani prezidentka Zuzana Čaputová má od nás kabát aj šperky, a ostatných známych osobností na Slovensku je nespočetne. Ale toto pre nás nie je primárny zámer tvorby. Sústredíme sa na to, aby sme robili tvorbu, ktorá teší najmä „normálne” ženy akou som aj ja.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu