Bývalý hráč MŠK Marián Čišovský - choroba mu postupne zhoršuje život


Foto: Bývalý hráč MŠK Marián Čišovský - choroba mu postupne zhoršuje život Foto: mojecelebrity.cz

Pred necelými dvoma týždňami oslávil talentovaný rodák z Humenného Marián Čišovský, ktorý okrem MŠK Žilina nastúpil opakovane aj za reprezentáciu, 36. narodeniny svojho života. Futbalista však už viac ako rok trpí nevyliečiteľnou chorobou amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALC) a jeho zdravotný stav sa pomaly zhoršuje. Choroba je zákerná tým, že pacientovi postupne prestávajú pracovať svaly a telo chradne. Plne funkčný ostáva len mozog.

“Cítim, že sám o seba sa už nepostarám. Aj to, že s vami sedím a usmievam sa, ma stojí veľmi veľa síl,” uviedol Čišovský v rozhovore pre server idnes.cz. Kedysi “Číšo” bavil aj divákov v Žiline, v drese MŠK hral počas sezón 2004 až 2006, hneď v tej prvej získal majstrovský titul. Dnes si však sám nezapne bundu, chodí pomaličky a jeho hlas sa mu výrazne zadrháva. Napriek tomu má Marián okolo seba množstvo ľudí, ktorí sa mu snažia pomáhať a podporu mu neustále vyjadrujú aj fanúšikovia nielen Plzne.

Záver svojej kariéry až do marca 2014 odohral Marián v Plzni, kde mu venovali aj majstrovský titul a usporiadali benefičnú akciu. Aktuálne sa koná aj dražba kopačiek Kopeme za Čišu! “Pôvodne som si myslel, že to bude akcia len pre členov Viktorie Plzeň, ale teraz som rád, že to má širší dosah. Je dôležité, aby sa o tejto chorobe hovorilo viac. Motivuje ma, že dražba pomôže ľuďom, ktorí sú rovnako chorí ako ja,” uviedol Čišovský.

Pozdravy aj od svetových megahviezd

Kopačky do dražby posielajú aj svetové megahvizedy, vydražiť tak bude možné kopačky od Angličana Thea Walcotta, Holanďana Nigela de Jonga či Portugalčana Naniho. Prispel aj Pavel Nedvěd, ktorého kopačky sú aktuálne na sume 90 tisíc Kč. “Každý, kto sa zapojí do dražby, sa stane súčasťou mojej rodiny, ale aj rodín všetkých ľudí, ktorí bojujú s rovnakou chorobou,” objasnil pre idnes.cz Čišovský.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu