Tragická smrť 8-ročného chlapca na svahu v Oščadnici má dohru. Stredisko vinu odmieta


Foto: Tragická smrť 8-ročného chlapca na svahu v Oščadnici má dohru. Stredisko vinu odmieta Foto: ilustračné - ATE

Od tragickej zrážky dvoch lyžiarov, ku ktorej došlo v lyžiarskom stredisku Veľká Rača – Oščadnica uplynul takmer rok. Nešťastná náhoda sa vtedy stala osudnou len 8-ročnému chlapcovi. Ten ostal po náraze bezvládne ležať na zemi. Napriek rýchlemu zásahu leteckých záchranárov, ktorí ho transportovali do nemocnice, zraneniam podľahol. 

V pondelok 22. januára udelil Okresný súd v Čadci 21-ročnému Jakubovi trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky. Zároveň mu prikázal zaplatiť pozostalým odškodné vo výške 26-tisíc eur. Prokurátor si však nechal lehotu na podanie odvolania. Podmienečný trest pre lyžiara tak môže byť ešte prísnejší. 

Prokuratúra trvá na nepodmienečnom treste v tejto veci. Vzhľadom k tomu, že sa prokurátor nestotožnil s rozhodnutím súdu, konkrétne s uloženým trestom, podá odvolanie proti vyhlásenému rozsudku v neprospech obžalovaného k výroku o treste,“ povedal pre RTVS hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Martin Kokles.

Konečné rozhodnutie prokurátora môžeme očakávať začiatkom budúceho týždňa.

Vinia rodičov aj stredisko

Jakub svoju vinu za nedbanlivé konanie priznal, podľa jeho právneho zástupcu však nie je na vine sám. Mieru zodpovednosti majú niesť aj rodičia 8-ročného Alexa a prevádzkovateľ lyžiarskeho strediska. To malo podľa jeho slov nebezpečné miesto na zjazdovke označiť tabuľkou „SPOMAĽ“. 


S tým prevádzkovateľ strediska nesúhlasí. „My máme povinnosť mať riadne označenú zjazdovku. Na jej začiatku ju máme označenú číslom a farbou - tomto prípade išlo o čiernu zjazdovku. Tieto tabuľky sa nachádzajú aj popri zjazdovke smerom nadol,“ uviedol hovorca strediska Patrik Sučik.

Značka „SPOMAĽ“ sa podľa jeho slov používa najmä ako doplnková k značeniu „KRIŽOVANIE ZJAZDOVIEK“, teda sa umiestňuje na miestach, kde dochádza ku križovaniu dvoch alebo viacerých zjazdoviek. „Na mieste, kde došlo k nehode, sa zjadzovky nekrižujú, takže značenie sme mali a máme v poriadku,“ dodal Sučik.

Poučili sa lyžiari?

Nešťastná udalosť sa stala vo februári minulého roka. Zdá sa však, že lyžiari sa z chýb 21-ročného Jakuba poučili. Svedčiť o tom môže aj fakt, že v aktuálnej zimnej sezóne zatiaľ žiadne vážnejšie nehody či zranenia v stredisku neevidujú.

Od začiatku tejto zimnej sezóny zasahovali záchranári Horskej záchrannej služby v lyžiarskom stredisku Oščadnica - Veľká Rača celkovo 32-krát. Väčšinou išlo o poranenia končatín následkom pádu,“ uviedla Oľga Krajčiová z Tlačového oddelenia HZS. 

Dodala, že v jednom prípade utrpela lyžiarka po kolízii s iným lyžiarom ťažšie poranenia. K nehode s tragickým koncom túto sezónu zatiaľ nedošlo.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu