Okrem Vlhovej sa v Jasnej zranili ďalšie 4 lyžiarky. Úrazy sa stali aj pri odchode zo strediska


Foto: Okrem Vlhovej sa v Jasnej zranili ďalšie 4 lyžiarky. Úrazy sa stali aj pri odchode zo strediska Foto: Matej Rumanský (pre potreby Horskej záchrannej služby)

Svetový pohár žien v alpskom lyžovaní 2024, ktorý sa počas uplynulého víkendu konal v lyžiarskom stredisku Jasná, poriadne vyťažil horských záchranárov. Pri svahu sa počas podujatia pohybovalo okolo 60 príslušníkov Horskej záchrannej služby pripravených pomôcť pretekárom aj divákom.

V priebehu prvého dňa, soboty 20. januára, bola ich asistencia potrebná až dvadsaťkrát. V piatich prípadoch išlo o úrazy športovkýň, ktoré bojovali o víťazstvo v svetovom pohári. V prvom kole obrovského slalomu na trati ošetrovali napríklad aj slovenskú reprezentantku Petru Vlhovú. Žiadne zo zranení pretekárok nebolo, našťastie, príliš vážne.

„Od prvého zásahu ešte pred ôsmou ráno boli všetci prítomní horskí záchranári v plnom vyťažení a v niektorých prípadoch boli požiadaní o pomoc v rozpätí niekoľkých minút,“ priblížili horskí záchranári s tým, že s pomocou dobrovoľníkov a žilinských vojakov z 5. pluku špeciálneho určenia ošetrili ďalších 15 ľudí, prevažne divákov.



Nedeľa 21. januára bola oproti predošlému dňu pomerne pokojná. Horská záchranná služba nemusela ani jedenkrát asistovať priamo na pretekárskej trati. Jej príslušníci však cez deň pomohli trom návštevníkom strediska. Následne sa počas zostupu po svahu zranili ďalší traja fanúšikovia potom, ako skončilo druhé kolo svetového pohára.

Pomoc horských záchranárov však potrebovali aj lyžiari na ostatných tratiach. Počas prvého dňa zasahovali šesťkrát, počas druhého až osemkrát. Okrem toho boli privolaní aj k zranenému skialpinistovi.

„Pre urýchlenie zásahu vo voľnom horskom teréne bol využitý vrtuľník Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR, ktorý bol v priebehu celého víkendu v pohotovosti v lokalite Lúčky,“ dodala horská služba.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu