Z kysuckých hôr zachraňovali podchladeného pacienta profesionálni aj dobrovoľní hasiči. Išlo o simulačný výcvik


Foto: Z kysuckých hôr zachraňovali podchladeného pacienta profesionálni aj dobrovoľní hasiči. Išlo o simulačný výcvik Foto: Facebook/DHZ Kysucké Nové Mesto

Zima na horách je neúprosná. Nepríjemne dokáže prekvapiť najmä turistov, ktorí podcenia svoje sily alebo sa do mrazivého dňa vyberú nedostatočne pripravení. S hypotermiou, podchladením, bojoval aj fiktívny pacient, ktorý v sobotu 20. januára 2024 uviazol v Kysuckej vrchovine.

Počas simulačného výcviku mu vyrazili na pomoc profesionálni aj dobrovoľní hasiči z Kysuckého Nového Mesta, ale aj členovia dobrovoľných hasičských zborov z Horného a Dolného Vadičova, Rudiny a Korne.

Podchladenú osobu sa im podarilo lokalizovať v žľabe na vrchu Ľadonhora. Odtiaľ turistu spoločnými silami vytiahli zo žľabu, poskytli mu prvotné ošetrenie a následne ho z nedostupného terénu transportovali k zásahovému vozidlu.

O celom priebehu výcviku informovali dobrovoľní hasiči z Kysuckého Nového Mesta v príspevku na sociálnej sieti, ktorí spolu s ostatnými účastníkmi absolvovali pred samotným zásahom v teréne školenie na tému Prednemocničný manažment pacienta s hypotermiou.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu