Zaniknú poľnohospodárske odbory? Škola na Liptove má 150-ročnú tradíciu, chcú ju zatvoriť


Foto: Zaniknú poľnohospodárske odbory? Škola na Liptove má 150-ročnú tradíciu, chcú ju zatvoriť Foto: Facebook/Stredná odborná škola polytechnická Liptovský Mikuláš

Stredná odborná škola polytechnická má viac ako 150-ročnú tradíciu. Žilinská župa sa však už viackrát pokúšala o jej zrušenie z dôvodu znižujúceho sa počtu žiakov, slabého záujmu o štúdium ako aj toho, že bola stratová. Fungujúce odbory mali prejsť na ostatné stredné školy v Liptovskom Mikuláši, Liptovskom Hrádku a Ružomberku.

Návrh na jej zrušenie krajským zastupiteľstvom neprešiel. Potrebu zachovania a rozvoja Strednej odbornej školy polytechnickej Liptovský Mikuláš podporil v piatok 19. januára aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč a štátny tajomník ministerstva školstva Slavomír Partila. 

Šéf rezortu pôdohospodárstva zdôraznil veľmi silnú tradíciu poľnohospodárskej a potravinárskej sféry v našom regióne.

„Keď dôjde k presunu jednotlivých odborov z jednej školy na iné, je 99,9 percentný predpoklad, že tie odbory zaniknú. Mám s tým vlastné skúsenosti z nášho regiónu. Je úlohou ministerstva pôdohodposdárstva robiť všetko pre to, aby sme školy takéhoto typu podporovali a vytvorili na to rôzne mechanizmy,“ uviedol Richard Takáč.

Podľa primátora a zároveň poslanca zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja Jána Blcháča by sa pri lepšom manažovaní a cielenej starostlivosti zo strany zriaďovateľa naplnil obrovský potenciál školy z hľadiska jej rozvoja a uplatnenia žiakov na trhu práce.


„Považujeme za bytostne dôležité zachrániť našu polytechnickú školu v čase, keď poľnohospodárske, potravinárske a strojárenské podniky na celom Slovensku čelia kritickému nedostatku kvalifikovaných pracovníkov a sú odkázané na pracovnú silu zo zahraničia,“ povedal Blcháč. 

Naznačil, že zachovanie školy je dôležité aj pre rozvoj turizmu v regióne. „Náš región žije z turizmu, keďže sme druhou najnavštevovanejšou slovenskou destináciou. Po dlhých rozhovoroch s tunajšími zamestnávateľmi vieme, že vhodných absolventov pre viaceré oblasti agroturizmu aj cestovného ruchu je schopná pripraviť práve a jedine naša polytechnická škola,“ naznačil Blcháč.

Za zachovanie školy sa zasadzuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Združenie miest a obcí Liptova, Klub strojárov a školu podporujú aj zamestnávatelia v odvetví pôdohospodárstva, potravinárstva a strojárstva v Liptovskom Mikuláši.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu