Na Liptove rázne zakročili proti fajčiarom. Musia dodržiavať tieto pravidlá, inak im hrozia sankcie


Foto: Na Liptove rázne zakročili proti fajčiarom. Musia dodržiavať tieto pravidlá, inak im hrozia sankcie Foto: Mesto Liptovský Mikuláš

Cigaretový dym často sprevádza aj neporiadok, po zemi sa povaľujú ohorky a krabičky z tabakových výrobkov. V Liptovskom Mikuláši sa preto rozhodli proti fajčiarom rázne zakročiť. 

V meste totiž nájdete 11 parkov, z ktorých sa niektoré stali obľúbenou lokalitou práve pre fajčiarov. Najväčší problém so znečisťovaním samospráva eviduje v Rohonciho záhrade aj v Parku Márie Rázusovej Martákovej. 

Radnica prostredníctvom mestského zastupiteľstva preto nastavila pravidlá v mestských zelených zónach aj na námestiach tak, aby naplno slúžili na svoj účel všetkým návštevníkom.

Zákon samospráve umožňuje cez všeobecné záväzné nariadenie stanoviť zákaz fajčenia na verejných priestranstvách cez mestské nariadenie, takže po schválení poslancami tento zákaz zavádzame vo všetkých mestských parkoch a na cintorínoch,“ priblížil Gabriel Lengyel z mestského úradu. 


Fajčenie je zakázané aj na námestiach, kde sa zhromažďuje viac ľudí a konajú sa tu podujatia, ktorých návštevníkmi sú často rodiny s deťmi. Na návštevníkov terás reštauračných a pohostinských zariadení sa však tento zákaz nevzťahuje.

Dodržiavanie nariadenia aj zákona kontroluje aj mestská polícia. V roku 2023 udelila sankcie 18 fajčiarom za odhodenie cigaretového ohorku na zem.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu