V žilinskej nemocnici operovali 2-ročné dieťa s tuberkulózou chrbtice. Vďaka tomu bude môcť chodiť


Foto: V žilinskej nemocnici operovali 2-ročné dieťa s tuberkulózou chrbtice. Vďaka tomu bude môcť chodiť Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Tímu odborníkov na oddelení pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina sa podarilo úspešne vykonať raritnú operáciu 2,5-ročného dieťaťa. Pacienta previezli do žilinskej nemocnice s tuberkulóznym zápalom chrbtice.

Ide raritné ochorenie, ktoré postihuje deti v nízkom veku. Pacientovi spôsobilo zápal zborenie chrbtice s útlakom miechy, preto bolo potrebné uvoľniť miechu a stabilizovať detskú chrbticu. Detský pacient bol do Žiliny prevezený z Národného ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci.

„Keďže ochorenie sa týka malých detí, zákrok si vyžaduje doslova jemnú hodinársku prácu, nehovoriac o jemných implantátoch, vďaka ktorým sa zborená chrbtica napraví,“ vysvetlil primár oddelenia pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie FNsP Žilina Juraj Popluhár.


Prvého pacienta s tuberkulóznym zápalom chrbtice operovali v žilinskej nemocnici v roku 2012. Bolo ním 17-mesačné dieťa, u ktorého sa do troch mesiacov upravili neurologické príznaky a následne začalo chodiť. Rovnako úspešná bola aj operácia 2,5 ročného pacienta. 

Operácia dopadla dobre a pacienta sme mohli previezť naspäť do národného ústavu detskej tuberkulózy, kde sa bude ďalej liečiť na tuberkulózu. Pokiaľ by deti s takouto diagnózou neabsolvovali operáciu, mohlo by dôjsť k ich ochrnutiu,“ doplnil Juraj Popluhár.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu