Žilinský kraj prišiel o stanice záchraniek. Napraví to dnešné rokovanie s rezortom zdravotníctva?


Foto: Žilinský kraj prišiel o stanice záchraniek. Napraví to dnešné rokovanie s rezortom zdravotníctva? Foto: Ilustračné foto

Rezort zdravotníctva vydal minulý rok dokument, ktorý zmenil sieť staníc Záchrannej zdravotnej služby na celom Slovensku. Najväčšie straty mali pritom pocítiť obyvatelia Žilinského kraja, kde bolo podľa vyjadrenia župy zrušených až 11 výjazdových bodov záchraniek.

„Jeden celý okres by zostal úplne odrezaný od Záchrannej zdravotnej služby. Nehovoriac o turisticky atraktívnych lokalitách, ktoré by rovnako zostali bez rýchlej pomoci,“ priblížila žilinská županka Erika Jurinová v príspevku na sociálnej sieti.

Tá ešte začiatkom decembra 2023 prisľúbila, že bude proti tomuto opatreniu bojovať. Ministerstvo zdravotníctva totiž pri návrhu novej siete záchraniek so zástupcami kraja nekomunikovalo, napriek tomu, že mali vlastné spracované podklady k tejto problematike.


Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja svoj sľub dodržala a dnes prebieha spoločné rokovanie s rezortom zdravotníctva. Na stretnutie bolo pozvané aj združenie samosprávnych krajov SK8.

„Vedieme v rámci združenia zdravotnícku sekciu, preto na stretnutí budeme tlmočiť opätovne všetky výhrady krajov, ktoré v súvislosti s platnou legislatívou vnímame. Máme rozumné argumenty na čom má byť nová sieť vystavaná. Niekedy je potrebné okrem presných čísel mať načítaný aj terén… Verím, že všetko dobre dopadne,“ dodala Jurinová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu