Počas volania o pomoc sa mu vybil mobil. Skialpinistu v Oravských Beskydách našli až po zotmení


Foto: Počas volania o pomoc sa mu vybil mobil. Skialpinistu v Oravských Beskydách našli až po zotmení Foto: Horská záchranná služba

Horskí záchranári zo Slovenska aj Poľska včera absolvovali dlhú pátraciu akciu v snehovej chumelici so šťastným koncom. Informovala o nej horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe.

Na tiesňovú linku 18 300 zavolal v nedeľu 14. januára popoludní 35-ročný český skialpinista. Z poľskej strany vystúpil na vrch Pilsko, odkiaľ chcel zísť naspäť k svojmu zaparkovanému autu, kde ho čakali kamaráti. Nedopatrením sa však dostal na slovenskú stranu hôr.

„Počas krátkeho hovoru na tiesňovú linku nevedel operátorovi Horskej záchrannej služby udať svoju polohu ani odoslať GPS súradnice. Podarilo sa od neho zistiť len, že sa nachádza na slovenskej strane, niekde na zasneženej ceste a potrebuje pomoc. Následne sa spojenie z dôvodu vybitia batérie v mobilnom telefóne prerušilo a už nebolo možne sa s ním opäť spojiť,“ opisujú horskí záchranári.



O spoluprácu preto požiadali aj políciu, ktorej sa podarilo lokalizovať mužov mobilný telefón. Skutočne sa nachádzal na slovenskej strane v Oravských Beskydách. Okamžite sa ho vydali hľadať horskí záchranári z Oravskej Polhory, ako aj ich kolegovia zo Západných Tatier - Zverovky. Poľských záchranárov medzitým kontaktovali aj vystrašení kamaráti strateného skialpinistu.

„Českého skialpinistu sa podarilo záchranárom Horskej záchrannej služby už po zotmení vypátrať na ceste pri Mutňanskej Píle. Nakoľko bol bez zranení a v dobrom zdravotnom stave, bol terénnym vozidlom prevezený na štátnu hranicu, kde ho už čakali kamaráti, s ktorými odcestoval domov,“ doplnili záchranári.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu