Vybavil nižší trest za smrteľnú nehodu? Vina Jána Slotu sa bude opäť prejednávať na súde


Foto: Vybavil nižší trest za smrteľnú nehodu? Vina Jána Slotu sa bude opäť prejednávať na súde

Bývalého žilinského primátora Jána Slotu v júni minulého roka uznal Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vinným zo zasahovania do nezávislosti súdu. Na žilinskom súde mal totiž v roku 2018 vybavovať miernejší trest pre osobu, ktorá spôsobila smrteľnú dopravnú nehodu. Najvyšší súd Slovenskej republiky však v novembri rozsudok zrušil a vrátil ho do Banskej Bystrice.

Podľa hovorkyne odvolacieho súdu Alexandry Važanovej špecializovaný súd vyvodil závery, ktoré nie sú odôvodnené logikou. Skutkové zistenia boli údajne neúplné a vznikli aj pochybnosti o správnosti skutkových zistení vo výroku o vine. Na jej dokázanie bude potrebné znovu predložiť staré alebo dokonca doplniť nové dôkazy.

Ján Slota mal pôvodne dostať štvorročnú podmienku za zasahovanie do nezávislosti súdu, korupciu sa preukázať nepodarilo. Nový termín pojednávania na Špecializovanom súde v Banskej Bystrici bol určený na 7. marca 2024.

Informácie pre portál noviny.sk poskytla agentúra TASR. Exprimátor Žiliny od začiatku pojednávaní tvrdí, že je nevinný. Okrem toho trvá na tom, že dôkazy proti nemu boli získané nezákonne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu