Poľskí turisti spadli do potoka, napriek tomu sa vydali na Malý Rozsutec. S omrzlinami ich našli záchranári


Foto: Poľskí turisti spadli do potoka, napriek tomu sa vydali na Malý Rozsutec. S omrzlinami ich našli záchranári
Galéria: 6 fotiek
Foto: Horská záchranná služba

Včera v popoludňajších hodinách bola zalarmovaná Horská záchranná služba aj leteckí záchranári zo Žiliny. Spoločne museli hľadať dvojicu poľských turistov, ktorí sa nachádzali niekde na Malom Rozsutci.

Muž so ženou plánovali prechod Jánošíkovými dierami s následným výstupom na Malý Rozsutec a návratom do Terchovej. Už na začiatku túry sa pošmykli a spadli do potoka, napriek premočenému oblečeniu sa v mínusových teplotách rozhodli pokračovať z dier na vysoký vrch.

„Pod Malým Rozsutcom však už nedokázali kvôli premrznutiu a vysileniu v túre pokračovať. Záchrannú akciu sťažovala skutočnosť, že dvojica turistov nevedela poskytnúť GPS súradnice, a tak bolo nutné vykonať rekognoskačný prelet vrtuľníkom za účelom ich nájdenia,“ priblížili horskí záchranári.

O súčinnosť požiadali posádku leteckých záchranárov zo Žiliny, ktorá ich zobrala na palubu počas medzipristátia v Štefanovej. S turistami sa podarilo spojiť telefonicky, nedokázali však správne popísať svoju polohu. Hľadanie bolo náročné a vyžiadalo si viacero preletov, nakoniec sa ich však podarilo lokalizovať.



„Muž (35) so ženou (38) poľskej národnosti boli výrazne podchladení, vyčerpaní a kvôli omrzlinám dolných končatín neschopní ďalšieho pohybu v teréne. Silný nárazový vietor neumožnil záchranárom použiť pre urýchlenie akcie lanovú techniku, a tak pilot vrtuľníka postupne vyviezol do sedla Zákres štyroch horských záchranárov,“ priblížila Vrtuľníková záchranná zdravotná služba.

Keď sa dostali k turistom, poskytli im primárne ošetrenie a zateplili ich. Následne ich transportovali k vrtuľníku, ktorý ich previezol rovno na urgentný príjem v Žiline. Horskí záchranári sa na svoju základňu vrátili po zemi.

„Vďaka výbornej spolupráci horských a leteckých záchranárov a rýchlemu nasadeniu leteckej techniky sa podarilo premrznutých turistov z miesta dostať v krátkom čase, v opačnom prípade mohla táto túra pre nich dopadnúť s podstatne horším koncom,“ dodali leteckí záchranári.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu