Z Veľkého Rozsutca padala 100 metrov: K 65-ročnej žene sa nedokázal dostať vrtuľník


Foto: Z Veľkého Rozsutca padala 100 metrov: K 65-ročnej žene sa nedokázal dostať vrtuľník Foto: Horská záchranná služba

Silvestrovská turistika je síce pre mnohých obľúbenou koncoročnou aktivitou, prináša však so sebou aj viacero hrozieb. Dnes dopoludnia to potvrdil vážny úraz staršej ženy, ktorá sa vybrala na Veľký Rozsutec v pohorí Malá Fatra.

V nedeľu 31. decembra krátko pred poludním kontaktoval Horskú záchrannú službu muž, ktorý videl 65-ročnú ženu spadnúť z turistického chodníka na Veľký Rozsutec. Turistka sa pošmykla kúsok pod vrcholom a dole svahom padala približne 100 metrov.

„Utrpela úraz hlavy v oblasti tváre, úraz hornej končatiny v oblasti ramena, a tiež poranenie dolnej končatiny. Napriek nebezpečnému pošmyknutiu ostala pri vedomí a po páde nebola v kritickom stave,“ priblížili horskí záchranári.



Tí požiadali o súčinnosť aj vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu zo Žiliny. Počasie a poveternostné podmienky však boli natoľko zlé, že leteckou technikou nedokázali pacientku vyzdvihnúť priamo na mieste. 

„Posádka vrtuľníka vyviezla postupne dve skupiny záchranárov Horskej záchrannej služby do sedla Medziholie, odkiaľ pokračovali pozemne. Pacientku po príchode ošetrili, zateplili a transportovali ju za pomoci nosidiel UT2000 do sedla Medziholie, odkiaľ ju leteckí záchranári previezli do nemocnice v Žiline na ďalšie ošetrenie,“ dodali horskí záchranári.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu