Stádo kamzíkov utekalo pred pyrotechnikou, svoju smrť našli v rokline pod Barancom


Foto: Stádo kamzíkov utekalo pred pyrotechnikou, svoju smrť našli v rokline pod Barancom Foto: Facebook/Tatranský národný park

Zatiaľ čo niektorí ľudia sa zabávajú a užívajú si farebné svetlá a výbuchy, pre zvieratá predstavujú silvestrovské oslavy najstresujúcejšie obdobie v roku. Ohrozené sú nielen domáce, ale aj divé živočíchy, ktoré na hluk nič nedokáže pripraviť. Počas prvých dní nového roka je preto možné nájsť v lesoch, horách či na lúkach telá zvierat, ktoré si v panike spôsobili smrteľné zranenia.

Jedným z najtragickejších prípadov v histórii Tatranského národného parku ostáva novoročná oslava v Žiarskej doline v roku 1971. Nasledujúceho roka sa vtedy nedožilo celé stádo kamzíkov, ktoré sa v snahe uniknúť pred výbuchmi zrútilo do rokliny pod Barancom. Zomrelo celkovo 14 jedincov.

„Celé čriedy často utekajú a dostávajú sa do kritickej situácie, napríklad do hlbokého snehu, kde ich pobyt vysiľuje, alebo do exponovaných žľabov, v ktorých im hrozí pád či odrhnutie lavíny. Námaha v zimnom období znižuje schopnosť kamzíkov, ale i ostatných druhov žijúcich v Tatranskom národnom parku čeliť nepriaznivým podmienkam,“ varuje Tatranský národný park na sociálnej sieti.

Ochranári preto vyzývajú verejnosť, aby sa zapojila do iniciatívy tichý Silvester a oslávila príchod nového roka bez hlučných petárd či ohňostrojov. Pomôže to nielen zvieratám, ale aj ľuďom s rôznymi diagnózami a životnému prostrediu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu