Na Chopku sa včera zranilo 44 lyžiarov. Dôvodom vážnych úrazov boli najmä vzájomné zrážky


Foto: Na Chopku sa včera zranilo 44 lyžiarov. Dôvodom vážnych úrazov boli najmä vzájomné zrážky Foto: Horská záchranná služba

Streda 27. decembra dala horským záchranárom skutočne zabrať. V priebehu jediného dňa boli privolaní až k 60 úrazom v rôznych lyžiarskych strediskách. Najčastejším dôvodom vážnych zranení boli vzájomné zrážky lyžiarov a snowboardistov na svahoch.

K väčšine úrazov pritom došlo na Chopku. Na jeho severnej strane sa zranilo až 30 ľudí, na južnej ďalších 14. Všetci pacienti potrebovali ošetrenie a následný transport mimo zjazdovku. Na južnú stranu kopca letel dokonca aj záchranársky vrtuľník, ktorý lyžiara vo vážnom stave previezol do nemocnice.


„Príčinu veľkého počtu lyžiarskych úrazov treba hľadať jednak v množstve návštevníkov lyžiarskych stredísk, no aj v náročnejších, zľadovatených podmienkach na svahoch, ktoré sviatkujúcich lyžiarov zaskočili. Natopená vrstva snehu z vianočného oteplenia minulú chladnú noc prituhla a počas slnečného dňa spôsobovala problémy najmä technicky menej zdatným lyžiarom,“ vysvetlili záchranári.


Okrem Chopku zasahovali horskí záchranári aj na Donovaloch, kam smerovali päťkrát, štyrikrát na Kubínskej holi a trikrát v strediskách Roháče - Spálená a Tatranská Lomnica. Okrem toho pomáhali aj lyžiarom na Martinských holiach.

„Vzhľadom na to, že lyžiarov na svahoch v prázdninovom období ešte bude pribúdať, apelujeme na návštevníkov lyžiarskych stredísk, aby boli vo zvýšenej miere ohľaduplní, nepreceňovali svoje schopnosti, svoju jazdu prispôsobovali aktuálnym podmienkam na zjazdovkách a plne rešpektovali pravidlá správania sa na lyžiarskej trati – Biely kódex,“ žiada horská služba. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu