Časť cesty pod Strečnom sa zrútila pred takmer rokom. Oprava stále nezačala, ani tak skoro nezačne


Foto: Časť cesty pod Strečnom sa zrútila pred takmer rokom. Oprava stále nezačala, ani tak skoro nezačne Foto: KR PZ ZA

K zrúteniu svahu na ceste pod Strečnom došlo pred takmer rokom. V sobotu 19. februára 2023 zasiahla motoristov správa, že jedna z najvyťaženejších ciest údajne nezvládla obrovský nápor áut a poveternostné podmienky. Časť vozovky sa preto zosunula.

Výsledkom sú dopravné obmedzenia, ktoré pretrvávajú dodnes. Zrútenie cesty prispelo k tomu, že sa trojpruhové uporiadanie cesty zmenilo na dvojpruhové. Organizácia dopravy je však to jediné, čo sa v súvislosti s nešťastnou situáciou zmenilo.

Aj po desiatich mesiacoch to na mieste, kde sa svah zrútil, vyzerá rovnako, a to napriek tomu, že správca komunikácie vyhlásil havarijný stav cesty a urýchlene nechal vypracovať aj projektovú dokumentáciu k sanácii. 

„Na stavbu je vydaný súhlas s vykonaním stavebných prác Okresným úradom Žilina s termínom realizácie 2023 - 2024. Aktuálne prebieha príprava podkladov k začatiu verejného obstarávania na výber zhotoviteľa stavby,“ uviedol nám ešte v októbri tohto roka Martin Guzi, hovorca Slovenskej správy ciest. 


Dnes je však jasné, že práce tento rok nezačnú. Do dnešného dňa sa totiž čaká na všetky potrebné povolenia.

„Sme v komunikácii medzi zložkou IVSC Žilina a Generálnym riaditeľstvom, kde v zmysle novej smernice čakáme najskôr na súhlas so začatím verejného obstarávania,“ uviedol pre TV Markíza riaditeľ IVSC SSC Žilina Ivan Brečka. Termín realizácie tak naďalej ostáva otáznym.

„V priebehu dvoch mesiacov by som chcel mať vysúťaženého dodávateľa, verím tomu, že v jarných mesiacoch začnem realizovať. Narátajme si zhruba šesť mesiacov, čiže do zimy by som to mohol mať zrealizované,“ dodáva Brečka. Cesta tak bude pravdepodobne opravená až po dvoch rokoch.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu