Na Orave dávajú druhé šance ľuďom bez domova. Vianočná kapustnica zohriala aj 23-ročného chlapca


Foto: Na Orave dávajú druhé šance ľuďom bez domova. Vianočná kapustnica zohriala aj 23-ročného chlapca Foto: Martin Buzna

Pred Vianocami zorganizovala dolnokubínska samospráva pre ľudí bez domova tradičnú vianočnú kapustnicu. Pre dvadsiatku z nich ju pripravili pracovníci sociálneho odboru mesta Dolný Kubín. Okrem teplej kapustnice ich potešili aj drobné darčeky, ktoré im priniesli žiaci z miestnej základnej školy. 

„Chcel by som sa poďakovať mojim kolegyniam a kolegom na sociálnom odbore za skvelú prácu počas celého roka. Veľmi si vážim čo robia, keďže naozaj ide o veľmi náročnú prácu, ktorú človek musí robiť s láskou a mať ku nej vzťah,“ povedal Ján Prílepok, primátor mesta.

Dolnokubínski ľudia bez domova taktiež neskrývali svoju vďaku. Za všetkých sa spontánne uprostred jedla postavil jeden, ktorí poďakoval pracovníkom sociálneho odboru. „Ďakujeme, že máte s nami trpezlivosť a dávate nám stále druhé šance,“ zaznelo z úst mladého 23-ročného chlapca.

Samospráva pravidelne monitoruje ľudí bez prístrešia v meste prostredníctvom terénnej sociálnej služby a krízovej intervencie. Pravidelná detekcia ich pohybu pomáha získať prehľad o migrácii, ako aj ich zdravotnom stave. Priamo v teréne im poskytujú základné poradenstvo.


„V prípade, že chcete pomôcť ľuďom bez domova nasmerujte ich prosím do nášho mestského zariadenia. Tu nájdu strechu nad hlavou, ale aj základnú hygienu a jedlo. Zároveň, tak dáte šancu našim kolegom so sociálneho odboru pomôcť im dostať sa zo začarovaného kruhu - vybaviť im doklady, sociálne dávky, lekárske prehliadky a prostredníctvom nástrojov sociálnej prace ich vrátiť naspäť do pracovného, ale aj spoločenského života,“ ozrejmil primátor mesta.

Sociálni pracovníci mesta vytvárajú so svojimi klientami - ľuďmi bez domova plán sociálnej práce, ktorého cieľom je napĺňanie individuálnych potrieb a postupné začleňovanie sa do bežného života. Postupne sa zaraďujú do drobných obecných prác v spolupráci s úradom práce, prípadne ich mesto začleňuje do dobrovoľníckej činnosti zameranej na rozvoj a zveľaďovanie mesta.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu