Považské múzeum v Žiline pozýva všetkých na návštevu hradu Strečno počas víkendov


Foto: Považské múzeum v Žiline pozýva všetkých na návštevu hradu Strečno počas víkendov

Považské múzeum v Žiline pozýva všetkých návštevníkov na návštevu hradu Strečno a stredovekej dediny Paseka.

V mesiaci november sú otvorené pre verejnosť počas víkendov v čase od 9.00 do 16.00 hodiny, posledný vstup o 15.00 hod. „Keďže mesiac november vstupuje do svojej druhej polovice, máme pred sebou ešte tri víkendy, počas ktorých radi privítame na Strečne všetkých záujemcov o prehliadku prezentujúcu prehistóriu a históriu hradu a okolitého regiónu. Návštevníci sa dozvedia zaujímavé fakty o najznámejšej historickej osobnosti, ktorá na Strečne žila, Žofii Bosniakovej, manželke Františka Vešeléniho,“ povedala poverená riaditeľka Považského múzea v Žiline Zuzana Kmeťová. Hlinená kópia Žofiinej múmie tvorí súčasť stálej expozície inštalovanej v kaplnke hradu.

V podhradí zaujme stredoveká dedina Paseka, postavená autenticky podľa dobových stredovekých stavieb. Pozostáva z piatich malých kompletne vybavených drevených domčekov so slamenými strechami – dom stredovekého pekára, rybára, ľudovej liečiteľky, útulňa pre pútnikov. V piatom domčeku je umiestnený infopult. Súčasťou dediny je funkčná zvonica a studňa.

Z dôvodu rekonštrukčných prác strechy pokladne na hrade Strečno je cena vstupného od 2. 9. 2015 upravená: dospelí 4 €, deti od 6 rokov, študenti, dôchodcovia, ZŤP 2,50 € a rodinná vstupenka 11 € (2 rodičia, 2 deti od 6 do 15 rokov). Vstupné je možné zakúpiť v podhradí.

Viac info na: http://pmza.sk/na-strecno-cez-vikendy/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu