Cesty na Kysuciach, Orave a Liptove brázdia nové sypače. Župa za ne zaplatila vyše 2 milióny eur


Foto: Cesty na Kysuciach, Orave a Liptove brázdia nové sypače. Župa za ne zaplatila vyše 2 milióny eur Foto: ŽSK

Zimnú údržbu v Žilinskom kraji tento rok zabezpečuje aj sedem nových posypových vozidiel. Dva nové sypače už sa nachádzajú v závode Správy ciest ŽSK na Orava, jeden na Liptove a jeden na Kysuciach.

„Zvyšné tri posypové vozidlá pribudnú v najbližšom období do regiónov Liptov, Horné Považie a Turiec. Univerzálne posýpacie vozidlá v celkovej hodnote 2,1 milióna eur, sa budú využívať predovšetkým na horských prechodoch,“ spresnila Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.

Posýpacie vozidlá majú technologickú zostavu pozostávajúcu z podvozka nákladného automobilu s komunálnou hydraulikou pre pohon pracovných nadstavieb, nadstavby sypača na posyp chemickým a inertným materiálom alebo zmiešaným posypovým materiálom v zime.

V letnom období budú slúžiť na prevoz obaľovanej zmesi za tepla, ktorá sa používa pri odstraňovaní výtlkov. Súčasťou nadstavby je aj zateplená nádrž na emulziu s čerpadlom, ktorá sa používa pri opravách výtlkov.

„Posýpacie vozidlá sú vybavené monitorovacím zariadením GPS,  ktoré umožňuje pracovníkom dispečerských služieb sledovať v aktuálnom čase polohu a vykonávanú činnosť vozidiel – posyp, pluhovanie, pluhovanie s posypom,“ informuje Gabriela Tisoňová, riaditeľka odboru dopravy ŽSK.


Župa vykonáva zimnú údržbu 1 416 kilometrov ciest II. a III. triedy a 493 kilometrov ciest I. triedy na základe zmluvy so SSC a 17,5 kilometrov R3 pri Trstenej na základe zmluvy s NDS. Zimná údržba prebieha v závislosti od počasia, na základe operačných plánov zimnej údržby, ktoré schvaľuje ministerstvo dopravy. 

Do zimnej údržby v Žilinskom kraji je v tomto roku zapojených 249 zamestnancov a 177 mechanizmov. V teréne je 108 ks sypačov s radlicou, 5 ks snehových fréz, 17 ks traktorov s radlicou, 6 ks šípových pluhov, 1 ks autogréder, 29 ks nakladačov, 3 ks traktorov sypačov, 8 ks nákladných vozidiel.

Predpokladá sa využitie 53 900 ton posypového materiálu, z toho 20 700 ton chemického posypového materiálu a 33 200 ton inertného materiálu (kamenná drvina).

Na zmierňovanie a odstraňovanie prekážok v zjazdnosti, ktoré sú spôsobené zimnými klimatickými a poveternostnými podmienkami využívajú cestári 50 meteorologických staníc, ktoré sú rovnomerne rozložené po celom Žilinskom kraji. Tie pomáhajú dispečerom pri operatívnom riadení vozidiel zimnej údržby.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu