Tráviace problémy, úrazy aj veľa alkoholu. Žilinská nemocnica ostáva v pohotovosti aj počas sviatkov


Foto: Tráviace problémy, úrazy aj veľa alkoholu. Žilinská nemocnica ostáva v pohotovosti aj počas sviatkov

V žilinskej nemocnici sú každoročne len počas prvých dní vianočných sviatkov ošetrené stovky detských a dospelých pacientov. K najčastejším zdravotným problémom, ktoré eviduje na pohotovosti a urgentnom príjme, patria zlomeniny, úrazy a tráviace problémy.

„Vianočné sviatky sú časom, kedy sa stretávajú celé rodiny a častejšie ako inokedy si vychutnávajú množstvo jedla i alkoholu. V tomto období dochádza k porušovaniu dietetických pravidiel, ktoré dokážu spôsobiť zažívacie problémy a častokrát sú pacienti nútení privolať zdravotnícku pomoc,“ priblížil vedúci lekár urgentného príjmu žilinskej nemocnice Juraj Kacian.

Štedrý deň a s ním spojené prázdniny prinášajú nielen pokojné dni, ale aj mnoho nástrah a úrazov. Deti majú prázdniny, rodičia dovolenky a čas sa snažia využiť aktívne. Neraz im však pri tom chýba opatrnosť.

„Idú na turistiku, praktizujú zimné športy, sánkovačky a počas Silvestra tiež neodborne manipulujú s pyrotechnikou. Pri všetkých spomínaných aktivitách vzniká veľké riziko úrazov, s ktorými neraz končia u nás na urgentnom príjme,“ doplnil vedúci lekár urgentného príjmu.

Časté býva aj nadmerné užitie alkoholu alebo omamných látok, kde pacienti neraz ohrozujú aj personál, ktorý sa im snaží pomôcť. V súvislosti s tým FNsP zdôrazňuje, že prípady spojené s požitím alkoholu alebo drog sú povinní hlásiť zdravotným poisťovniam, ktoré môžu náklady na poskytnutie zdravotnej starostlivosti následne vymáhať priamo od pacienta.

V práci aj počas sviatkov

Riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík vyjadril poďakovanie a podporil všetkých zamestnancov, ktorí v priebehu vianočných sviatkov zabezpečia činnosť oddelení a prevádzku zdravotníckeho zariadenia.


„Nie každý bude môcť Vianoce stráviť v prostredí domova  a v spoločnosti tých, ktorých má najradšej. O pacientov, ktorí musia zostať v našej nemocnici, sa postará náš ochotný a ľudský personál. Zdravotníci budú pripravení podať pomocnú ruku každému akútnemu pacientovi, ktorý vyhľadá pomoc,“ uviedol Dorčík. 

Ľudí však vyzýva, aby zvýšili ostražitosť a sviatočné dni sa rozhodli stráviť radšej v pohode a zdraví v kruhu svojej rodiny bez úrazov či iných ťažkostí. Na nemocničných lôžkach zostane zároveň časť pacientov, ktorých vzhľadom na ich zdravotný stav nebude možné prepustiť domov.

„Starostlivosť musíme zabezpečiť bez obmedzení, a to nielen zdravotnícku, ale tiež stravovanie, upratovanie, kúrenie, údržbu a podobne. Ďakujem preto každému, kto sa počas Vianoc postará o chod našej nemocnice,“ doplnil riaditeľ žilinskej nemocnice. 

Pohotovosť a urgentný príjem

Ambulantné pohotovostné služby pre dospelých a pre deti a dorast budú v žilinskej nemocnici otvorené počas vianočných dní pracovného pokoja v rovnakom režime ako počas víkendu, a to od 7:00 do 22:00 hod.

Pacienti môžu pohotovosť vyhľadať mimo ordinačných hodín ich lekára pri vážnej zmene zdravotného stavu alebo ochoreniach neohrozujúcich život, kedy nepomáha domáca liečba. V prípade ťažkých úrazov, dopravných nehôd či akútnych zdravotných ťažkostí ohrozujúcich život, ako je náhla brušná príhoda, zlyhávanie srdca, mozgová mŕtvica, je k dispozícii urgentný príjem.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu